13-01-04

HONGER EN HET GROOT GESNEDEN

Sporten waar modder bij te pas komt, daar zijn Belgen sterk in: motorcross, veldrijden, kleiduifschieten (kleiduiven zijn niets anders dan op hoge temperatuur gebakken modder) en mocht damestennis in de modder worden gespeeld, dan hadden we nu een Belgische wereldtop-5 in plaats van maar een top-2.

Veldrijden dus, het is er de tijd van het jaar voor. Tussen het BK en het WK in wil ik even terugblikken op enkele grote veldrijdmomenten. Weet u nog hoe Mario De Clercq in het Slowaakse Poprad wereldkampioen werd? Hij schudde in de laatste ronde de laatste buitenlander af en pakte Erwin Vervecken die in de sneeuw op weg leek naar zijn eerste wereldtitel. Vervecken achteraf boos omdat hij helemaal op het eind van de wedstrijd door een landgenoot werd gegrepen. De Clercq lakoniek: "Een wereldtrui geef je niet weg." (Altijd al een kouwelijke geweest, die Mario.) Wat had De Clercq moeten doen? Rijden met de remmen dicht? Aan de kant van het parcours een lokale schone opvrijen? Een pint pakken in een Slowaaks café? Ostentatief als een kreupele de trapjes opsukkelen zoals Sven Nys één jaar later deed in Sint-Michielsgestel toen zijn niet-landgenoot maar wel-ploegmaat Groenendaal het saaiste wereldkampioenschap ooit won, daarbij tot op heden de vraag onbeantwoord latend wie die dag de sterkste was, de Nederlandse Rabobanker of de Vlaamse?

Neen, dan maar Super Mario, die voor het incidentrijke WK in Poprad al wereldkampioen werd in het Deense Middelfart. Op een droge, harde ondergrond reed hij fluitend naar de regenboogtrui met de allure van iemand die gekweld door enorme honger een groot gesneden gaat halen bij een wel heel verre bakker. Sven Nys daarentegen rijdt dit jaar alsof hij van de bakker op weg is naar huis, en onderweg al drie pistolets, twee chocoladekoeken en een croissant naar binnen heeft gewerkt. Nys is een broodrijder. Volgens mij heeft hij geen spijt dat hij die bewuste zondag begin 2000 in de thuishaven van zijn bloedbroeder niet voluit zijn kans is gegaan. Nog niet. Maar maak u geen zorgen, over pakweg 20 jaar zal hij in Niet te wissen hete tranen plengen op de schouders van de tegen die tijd hoogbejaarde Frank Raes.

INFO:
Alle medaillewinnaars van het WK Veldrijden vanaf 1950 op
http://www.ucp.lu/Championnatdumonde/Championnatdumonde/Cyclo%20Cross/Chpdumondecyclocrosshommes.htm

10:54 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

Hard Dat gaat hard, met die reacties hier. Ben ik de eerste?

Gepost door: Vincent | 13-01-04

En En waarom staan wij niet in je linklijst, makker?

Gepost door: Vincent | 13-01-04

Het galmt hier nogal Waar blijven die moddervette linkdumps, Philip? De harde porno? De experimenten met fictie? Doe je best!

Gepost door: Niels | 13-01-04

Hm Vaag commentsysteem, zeg.

Gepost door: Niels | 13-01-04

Nooit beseft Nooit beseft Philip dat ook jij een aanhanger bent van modderfiguren. Welkom alvast in Modderland!

Gepost door: Arcadim | 14-01-04

yuvutu
juuueuye3 3 hh3hdh3ed h3hwwedh3hd3 3hed3edh3w

Gepost door: hetraifaer | 13-07-10

De commentaren zijn gesloten.