14-01-04

RECENSEREN

In het inmiddels gearchiveerde jaar 2002 hield ik me, naast het ontwikkelen van mijn eigen dichterschap, onledig met het schrijven van literatuurrecensies voor DeRecensent, een Nederlandse website. Onze wegen scheidden na een akkefietje dat ik niet voor de zoveelste keer wil oprakelen. Vertoornd door woede en verontwaardiging vroeg ik de redactie om al mijn besprekingen te verwijderen. Jammer, want er zaten waarlijk en in alle bescheidenheid enkele meesterwerkjes tussen. (In alle onbescheidenheid zou ik zelfs durven stellen dat het allemaal meesterwerkjes waren.) Gelukkig kon ik de hele handel nog bijtijds afdrukken en het is niet denkbeeldig dat ik straks enkele van die oude recensies helemaal overtik en op deze weblog plaats zodat de bezoeker - u dus - straks nog eens kan nalezen hoe ik Joris Denoo verraste met een beschouwing waar hij tot op vandaag nog altijd niet over is uitgepraat, Dimitri Verhulst herkende als de lookalike van de zanger van de Noorse popgroep A-Ha, Kristien Hemmerechts uitnodigde om bij mij thuis onder een bestelwagen te komen liggen, en een bundel van de Gentse stadsdichter Roel Richelieu Huppeldepup zo diep de grond in boorde dat hij er in Tasmanië terug uitkwam.

Tegenwoordig schrijf ik naast mijn eigen gedichten besprekingen voor Concept. Straks zal ik ook iets doen voor de website Nuwijweer - maar wat dat precies wordt is nog onduidelijk - en als het even kan wil ik af en toe eens een ei leggen bij Meander. Ik beschouw mezelf graag als een vreemde eend in de recensentenbijt. Mijn voornaamste doel: een fraai stukje schrijven, evenwel altijd onderbouwd door een zekere kennis van zaken. 'Wat is dit mooi geschreven!' is het eerste dat in het hoofd van de lezer moet opkomen, en niet: 'Is de boekhandel nog open?' of 'Gelukkig is de boekhandel al dicht.' Natuurlijk moet er ook informatie worden verschaft, anders kan je het geen recensie meer noemen.

Naast literatuur deed ik ook één keer een cd, nl. Heathen Chemistry van Oasis. Omdat ik de groep en hun muziek goed ken, had ik in geen tijd een breed uitgesponnen hilarische intro die ik het publiek niet wilde onthouden. Daar dan wat gezeik over die songs tegenaan gegooid en klaar was kees.

Enfin, later deze week plaats ik die gedateerde Oasis-recensie integraal op deze weblog. Dan begrijpt u wat ik bedoel.


14:07 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

Teller Ik zie dat je toch een teller hebt, is in ieder geval iets.
Wat is het ingewikkelde dat je moet doen voor Ned-teller? Kan het misschien voor je navragen, ken wel iemand die het bij mij installeerde.
Of gaat dat te ver, blijft het dan nog moeilijk?

Gepost door: Barbara | 14-01-04

Link Je staat gelinkt op onze site!

Gepost door: Vincent | 14-01-04

De commentaren zijn gesloten.