16-01-04

ZOALS BELOOFD: EEN GEDATEERDE OASIS-RECENSIE

WEG MET DE DEMOCRATIE!

NIET TER ZAKE DOENDE INLEIDING, DEEL 1

In 1998 kreeg Liam Gallagher na een akkefietje op een vlucht van Hong Kong naar Perth te horen dat hij nooit nog mocht vliegen met Cathay Pacific Airlines. Het non-event haalde ook in België en Nederland de radio- en tv-journaals. Iedereen moest toch weten wat voor een zootje ongeregeld er schuil ging achter de naam Oasis. Maar hey, als Mick Jagger met zijn Stones op wereldtournee gaat met als enig doel enkele Zuid-Amerikaanse schonen te bezwangeren, noemt iedereen dat folklore. "Huh, typisch Mick!" En als Eric Clapton bekent dat hij jarenlang zijn vrouw sloeg, dan roept men: "So what, Clapton is God." Maar als Liam Gallagher wat scheef in zijn vliegtuigzitje hangt of niet snel genoeg zijn seatbelt fastens, schreeuwt de hele wereld moord en brand.

NIET TER ZAKE DOENDE INLEIDING, DEEL 2

In zijn hit Liefde Voor Muziek - u weet wel, die pseudo-gospel voor bleekscheten - zingt Raymond van het Groenewoud het zinnetje Zwijg me van de laatste kutgroep uit Engeland. In een interview zei hij ooit dat bijvoorbeeld Oasis een prima voorbeeld is van het soort kutgroep dat hij in gedachten had toen hij Liefde Voor Muziek schreef. Mijn Liefde Voor Raymond is sindsdien flink bekoeld, en ik vond hem al zo’n klier. De stomende live uitvoering van Supersonic of één seconde uit Live Forever is me dierbaarder dan het gehele oeuvre van de niet over één paard, maar over een hele stoeterij getilde van het Groenewoud.

DEZE RECENSIE BEGINT HIER

Twee jaar na het laatste studioalbum Standing On The Shoulders Of Giants ligt Heathen Chemistry, de langverwachte nieuwe van Oasis, in de platenwinkels. Heathen Chemistry is een typische Oasis-plaat geworden. Weinig vernieuwing, niettegenstaande de groep volwassener klinkt dan ooit tevoren. De wilde haren lijken zo goed als verdwenen. Op deze plaat geen Rock ’n Roll Star of Cigarettes And Alcohol.

Opmerkelijk is wel dat bijna de helft van de songs niet werd geschreven door Noel Gallagher. Broertje Liam nam er drie voor zijn rekening (Songbird, Born On A Different Cloud en Better Man), gitarist Gem Archer schreef Hung In A Bad Place en bassist Andy Bell het korte, instrumentale A Quick Peep. Well tried, lads, maar mijn favorieten zitten bij de Noel-songs.

HET ELFTAL

The Hindu Times

De eerste single uit dit album is een slome Oasis-rocker met een herkenbare, makkelijk in het oor liggende gitaarriff.

Forced by nature

Vettige song met Noel op zang. Jammer. Noel mag dan wel de technisch betere zanger van de Gallagher-broertjes zijn, toch had ik liever gehoord dat Liam hier de vocals voor zijn rekening nam om het geheel nog wat smeuïger te maken.

Hung in a bad place

Stevige rocker geschreven door Gem. Sid Vicious draait zich om in zijn graf als hij hoort dat Noel dit punk rock noemt. Gewoon een aardig upbeat-nummer.

Stop crying your heart out

De tweede single is een wondermooie ballade die je al bij de eerste beluistering naar de keel grijpt. Bedoeld als een opus magnum à la Wonderwall of Champagne Supernova stel ik me de vraag of het dit ook zal blijven na enkele tientallen beluisteringen.

Songbird

Eerste van de drie songs geschreven door Liam. Intimistisch akoestisch, Liam goes Lennon.

Little By Little

Melodieus psychedelische song waarin Noel heel wat vocale kracht tentoonspreidt. De intro lijkt gehaald bij Pink Floyd’s Us Or Them. Bij elke beluistering wordt dit nummer sterker en sterker. Dit wordt de nieuwe single, de derde al uit dit album.

A Quick Peep

Overbodig instrumentaaltje.

(Probably) All In The Mind

Noel componeerde en Liam zingt met zijn meest zeurderige stem. In gedachten zie ik heupwiegende hippiemeisjes die iets onduidelijks doen met een tamboerijn. In the end we’ll leave it all behind / Because the life I think I’m trying to find is probably all in the mind. Het is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of dit pareltje Live Forever van de troon zal stoten als mijn favoriete Oasis-song, maar de kans is bijzonder groot.

She Is Love

Akoestisch nummer waarin Noel zingt over zijn nieuwe vriendin. Ik hoop dat het haar kon bekoren. Mij in elk geval niet. Noel schreef dit in enkele minuten en beweert dat die goddelijke ingevingen meestal zijn beste composities zijn, maar dit is toch ietwat te veel blinded by love. Dit nummer leent zich nog het best om gekweeld te worden door rondom een kampvuur gezeten boyscouts.

Born On A Different Cloud

Liam’s dromerige stem klinkt hier helemaal als die van John Lennon. Dit is pure Beatles, inclusief slide gitaar. Door de lange fade out ware dit een prima afsluiter geweest.

Better Man

Het derde nummer geschreven door Liam lijkt op een bonus track, maar het is een wel heel povere toegift. "I want this fucking song on the fucking album, you motherfucker." En Noel gaf schoorvoetend toe, zo moet het ongeveer zijn gegaan, denk ik.

NOEL FOR DICTATOR

Iemand zei ooit: zij die zo’n mooie liedjes maken, kunnen geen schoffies zijn. Allicht. Noel Gallagher is één van de grootste songwriters van zijn tijd, al zullen velen dit pas over pakweg tien jaar beseffen. Jammer dat hij de andere groepsleden liet meeschrijven aan Heathen Chemistry. Nooit zullen we weten wat voor een dijk van een plaat dit zou geweest zijn indien hij het allemaal zelf had gedaan.


09:59 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

En En dit heb je dus echt helemaal zitten overtypen? Heb je die oude recensies niet gewoon ergens op je harddisk staan?

Gepost door: Vincent | 16-01-04

Maar natuurlijk... ...wel lieve Vincent!
Gewoon even diggen...

Gepost door: Barbara | 16-01-04

Niets verkeerd... aan overtypen... Doe ik ook telkens ik mijn blog update...

:-)

Gepost door: De Boekenboer | 19-01-04

De commentaren zijn gesloten.