18-01-04

GEDICHTENDAG

Met Gedichtendag twee jaar geleden was ik nog een heel pril publicerend dichter. Ik zat gewoon thuis die avond. Vorig jaar had ik net mijn debuutbundel Niets met jou uit. Ik vroeg aan de literaire stichting Behoud de Begeerte of ze mij ergens in een of andere programmaatje konden droppen. Behalve een heel aardige mail dat ze dat zeker zouden doen, vernam ik niks meer van hen.

Dit jaar wordt het anders. Op zaterdag 24 januari maak ik deel uit van een West-Vlaams gelegenheidscollectief dat poëzie zal voorlezen in de stations van Tielt, Lichtervelde, Izegem en Kortrijk, ’s avonds gevolgd door een poëzieavond in de Lakenhalle te Ieper. Omdat die avond mede georganiseerd wordt door het Flanders Field Museum staat hij iet of wat in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Het had voor mij best een ander thema mogen zijn, want ik ben niet zo’n oorlog-en-vrede-dichter. Ja, de kleine oorlog die zich onder de bast van elk individueel mens afspeelt, die wel, maar de grote wereldbranden laat ik graag aan mij voorbij gaan. Benieuwd trouwens of die andere dichters dan wel zo'n geschikt oorlog-en-vrede-oeuvretje hebben. Omdat elkeen maar twee verzen mag voorlezen, zal ik evenwel niet uit de toon vallen. Of misschien net wel. Misschien ben ik tegen de avond wel zo pissed off van in die stations rond te hangen en de ene trein na de andere te halen dat ik een gematigd shockerend vers lees. Ik denk hierbij aan het gedicht Mijn kleine holocaust, dat onlangs werd gepubliceerd in Krakatau, en waarin ik oorlog vergelijk met het meppen van insecten. Maar ik denk het niet. Ik zal me de hele dag keurig gedragen, een beetje timide zelfs. Ik zal steeds met twee woorden spreken en meer nog met twee woorden zwijgen.

Op Gedichtendag zelf, 29 januari is dat, krijgt iedereen die in de bibliotheek van Wevelgem een fictiewerk ontleent, een kaartje met een gedicht van mij op. Volwassenen krijgen Sneeuwpop, kinderen het ludieke vers De grote vragen van het leven. Sneeuwpop komt in principe niet in mijn tweede bundel die Inbreng nihil zal heten en over enkele maanden verschijnt. De jongen van de bib was daarover een beetje teleurgesteld. Hij vindt Sneeuwpop een bijzonder sterk gedicht. Ik antwoordde dat ik het wel met hem eens ben, maar dat ik een aanzienlijk aantal gedichten heb dat ik kwalitatief nog iets hoger inschat. Enfin, oordeel zelf.


SNEEUWPOP
 
Regen bevordert het leven, maar sneeuw is beter.
Sneeuw kan je kneden tot een pop die onbewogen
wacht tot ze wordt aangekleed. Sneeuw is mooier
dan een gazon vol poppenkleedjes op de bleek.
 
Dat weet het meisje dat met haar verregende kinderen het huis
in vlucht, maar hun naaktheid vergeet bij de eerste witte vlok.
Mama kijkt dan koppig niet op. Ze maakt zich ernstig zorgen
over de weersverwachting voor de rest van de week.


12:03 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

Groot! Philip, doe wat aan die belachelijke grote letters, man! Zelfs op mijn 19 inch monitor is het onprettig.

Gepost door: Niels | 19-01-04

Groot?? Grote letters? Het lijken wel piepkleine 7-punts letters op mijn scherm.

Gepost door: Martien | 19-01-04

Lettergrootteperikelen Martien vond ze klein. Ik maakte ze één maatje groter waardoor ze inderdaad te groot werden en heb alles weer hersteld zoals het er eerst stond. De skynetblogs laten weinig keuzemogelijkheden toe. Het is ofwel te klein of te groot, nooit echt goed. Ik heb een nieuw design. Zwart op wit leest misschien ietsjes beter.

Gepost door: Philip | 19-01-04

Iets anders Waarom moet elk comment een titel hebben? En vanwaar die enorme witruimte onder de verschillende posts?

Gepost door: Niels | 19-01-04

Waar is mijn titel?

Gepost door: De Boekenboer | 20-01-04

Hmm, even denken... overzichtelijkheid misschien?, Niels.

Gepost door: pétite | 19-03-06

De commentaren zijn gesloten.