19-01-04

KOMRIJ

Over een kleine twee weken verschijnt bij Prometheus/Bert Bakker de grote anthologie der Nederlandse poëzie, samengesteld door Gerrit Komrij. Het boek zal Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten heten. De bloemlezing wordt vanzelfsprekend eerst gepresenteerd te Amsterdam, en ik las ergens dat het Gentse Poëziecentrum korte tijd later de Vlaamse voorstelling voor haar rekening zal nemen. Ik hoop daarbij aanwezig te zijn.

In de anthologie staan drie gedichten uit mijn bundel Niets met jou. Welke dat zijn hou ik voorlopig geheim. Wel kan ik zeggen dat de Dichters des Vaderlands een weldoordachte, voor de hand liggende en toch deels verrassende keuze heeft gemaakt. Mijn uitgever en redacteur waren lyrisch - neen, lyriek behoort tot het takenpakket van de dichter - euforisch dan maar. Ikzelf was lyrisch maar weerhield me ervan om op de keukentafel een rondedansje uit te voeren. Op tafels springen, daar doe ik niet aan, zeker niet sinds ik met licht overgewicht kamp - sinds mijn geboorte - en de kwaliteit in de tafelsector ernstig te wensen over laat - sinds de uitvinding van de multiplex spaanderplaat. Bovendien ben ik heel voorzichtig met goed nieuws. In goed-nieuws-contracten staan onderaan bijna altijd van die kleine lettertjes. Dit keer was dat niet anders, want alras ving ik de geruchten op dat één Komrij's bloemlezing dubbeldik zou worden, waardoor mijn verwachte aandeel van 3 op 1000 slonk naar 3 op 2000 en dat twee Ingmar Heytze, Menno Wigman en Hugo Claus er met respectievelijk 32, 17 en 4 gedichten in komen. Nu ben ik een onvoorwaardelijk fan van het werk van die eerste twee, maar Claus, krijgt die echt 4 gedichten? Is Komrij helemaal seniel geworden? Dat wil ik dus even checken als hij straks naar het Poëziecentrum komt. Ik zal op de eerste rij zitten, u herkent mij wel: karakterkop, halflang krullend haar, een intelligent ogend brilletje en licht overgewicht (niemand is perfect) en als er die avond toevallig iemand op een tafel jumpt, dan zal ik het in elk geval niet zijn. De ogen, zegt mijn psychiater, let vooral op de ogen. 


15:56 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

Zoveel? Maar 32! 17! Dat is toch ook belachelijk?

Gepost door: Niels | 19-01-04

Overigens... weet ik uit zeer betrouwbare bron dat er maximaal 10 gedichten per dichter in die bundel staan.

Gepost door: Niels | 19-01-04

Philip zegt maar wat Welnu, dat van Wigman en Heytze is gewoon niet waar. Zou jij niet beter even wachten tot dat boek er is, Philip? En dan gewoon rustig tellen?

Gepost door: Vincent | 20-01-04

Trouwens... ...dat van Claus heb je ook niet goed geteld, hoor. Tjonge.

Gepost door: Vincent | 20-01-04

Vincent... zou happy moeten zijn dat ik, zij het op bullshitterige wijze, ruchtbaarheid geef aan een boek van zijn 'grote uitgeverij', en Niels ook natuurlijk. Gosh, wat ben ik toch een door en door goed mens, ik raak werkelijk ontroerd van mezelf.

Gepost door: Philip | 20-01-04

Ja hoor Dankbaar, dat ben ik. Maar jij gelooft dus werkelijk in die volstrekt uit de lucht gegrepen getallen?

Gepost door: Vincent | 20-01-04

Zeg dat het niet waar is ... Ik vroeg me al af: zien die twee dan niet dat het hier een ironisch stukje betreft? Jezus, nam je dit echt ernstig? Zou het dan toch waar zijn dat humor (in de literatuur) helemaal 'out' is, of moet ik het er nog iets dikker op leggen?
Die spreekwoorden die ik vandaag postte bestaan natuurlijk wel echt.

Gepost door: Philip | 20-01-04

Ik denk ...dat je het er nog dikker op moet leggen. Niels en ik zagen het allebei niet. En het is toch heel geen ironisch stukje? Het is toch gewoon een misvatting? Als je zegt: wat een mal boek maakt die Komrij eigenlijk, dán begrijp ik ook wel dat het ironisch zou zijn. Maar als je met cijfers gaat goochelen, nee, dan ben je mij kwijt.

Gepost door: Vincent | 20-01-04

De commentaren zijn gesloten.