21-01-04

OPGEPAST: IRONIE!

Eergisteren plaatste ik een stukje over de omvangrijke poëziebloemlezing van Gerrit Komrij. Een tekst die in alle ernst van wal stak, verzeilde halverwege alsnog in nonsensicale wateren. Ik steek in het artikel de draak met het feit dat de waarde van een dichter heden ten dage wordt afgemeten aan het aantal gedichten dat in die anthologie komt, en meer nog met de stemmingmakerij die rond dit boek wordt gemaakt. Tussen de regels laat ik evenwel ook uitschijnen dat Komrij in de jungle der letteren terecht de titel van leeuwenkoning mag dragen, omdat hij enerzijds over een enorme terreinkennis beschikt en anderzijds verder kijkt dan zijn eigen navel door af en toe oud en nieuw poëtisch talent onder de aandacht van het publiek te brengen. In elk geval, groot was mijn verbazing dat trouwe Nederlandse bezoekers van deze weblog het artikel ernstig namen.

Het is me inmiddels duidelijk hoe het misverstand is ontstaan, nl. door de zinssnede '… dat (…) Ingmar Heytze, Menno Wigman en Hugo Claus er met respectievelijk 32, 17 en 4 gedichten in komen', waarbij die overdreven aantallen natuurlijk uit de lucht gegrepen zijn en ik me theatraal opwind over het feit dat Claus zoveel (!) gedichten krijgt. Vervolgens doe ik er nog een schepje bovenop door het onbescheiden ettertje uit te hangen (een rol die ik met zoveel verve speel dat bepaalde lieden allicht denken dat ik in werkelijkheid echt een onbescheiden ettertje ben) en me hardop de retorische vraag te stellen of Komrij seniel geworden is, waarna ik besluit met de stoere mededeling dat ik dat in hoogsteigen persoon, gewapend met enige tips van mijn eigen psychiater, zal gaan natrekken.

Geen enkele Vlaamse bezoeker kan dit stukje ernstig genomen hebben. Hugo Claus is bij ons al eeuwen veruit de meest bekende acteur in de literaire cinema. Niemand alhier zal ooit geloven dat er in dat Komrij-boek lieden voorkomen met meer gedichten dan Claus, of ze nu Jan, Piet, Joris, Heytze, Wigman of Corneel heten. Voor de Vlamingen bedrijft Claus geen literatuur, Claus ís literatuur. Vorig jaar stond de Vlaamse feestdag in het teken van poëzie. De Vlaamse regering stelde een enorm budget ter beschikking en vertrouwde de klus toe aan de organisatie Behoud de Begeerte. Wat hebben die met het geld gedaan? Aan de onvermijdelijke Hugo Claus gevraagd om een bundeltje uit zijn aars te persen, dat bundeltje in een enorme oplage gedrukt en verspreid. Naast elk gedicht stond een tekening van de al even onvermijdelijke Jan Vanriet. Geld opgesoupeerd. Klaar was kees.

Ingmar Heytze en Menno Wigman daarentegen zijn in Vlaanderen beroemd bij de literaire die hards, maar daarbuiten nog al te vaak nobele onbekenden. Nooit gedacht dus dat het gegoochel met de aantallen 32, 17 en 4 niet herkend zou worden als pure bullshit. Maar nu weet ik hoe dat komt. Bij onze noorderburen is het statusverschil tussen de heren Heytze, Wigman en Claus lichtjaren kleiner dan in Belgoland.

Zo blijkt maar weer dat, ook al spreken we dezelfde taal, de Vlaamse en Nederlandse cultuur mijlenver uit elkaar liggen. Vroeger werd er in Vlaanderen duchtig gekeken naar de Nederlandse televisie. Berend Boudewijn, Andre van Duin, de Mounties, BZN, … in het klootjesvolkmilieu waarin ik opgroeide waren ze zowaar nog bekender dan Claus. Dat veranderde toen we met de komst van VTM onze eigen beeldbuispulp gingen fabriceren, maar dat is dan weer stof voor een nieuw stukje waarin ik eens te meer op geheel eigen en kenschetsende wijze ernst en flauwekul zo nauw met elkaar zal verweven dat ze nauwelijks van elkaar zullen te onderscheiden zijn.09:58 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

haha, die Philip! Da's grappig, dat je twee mensen die zich al jaren in de literaire wereld bevinden, die zich zonder overdrijving of valse bescheidenheid professionele lezers kunnen noemen, die uit een poel van troosteloze gedichten jouw verzen hebben gehaald - dat je die mensen zowel gebrek aan humor als aan inzicht toekent.

Gepost door: Niels | 21-01-04

Even schrikken ... Oeps, ik zal maar doen alsof ik dat opgefokte, egelstellingachtige toontje niet hoor. In alle vriendelijkheid, Niels, dat staat er niet, voor één keer lees je niet professioneel genoeg. Als twee bekwame lezers iets lezen in een tekst dat niet zo bedoeld was, dan is dat heel waarschijnlijk de schuld van degene die de tekst schreef, ikke dus. Slow down, Niels, dit is maar een onnozele weblog.

Gepost door: Philip | 21-01-04

Je hoeft niet te schrikken, hoor Zo houden we elkaar scherp. En ik opgefokt? Man, dan weet je niet wat opgefokt is. Sarcastisch, dat dan weer wel. De mazzel!

Gepost door: Niels | 21-01-04

Getallen Tja. Ikzelve vind Wigman dus echt een van de beste hedendaagse dichters, Philip. Dus ik zeg: hoe meer van zijn gedichten in die bloemlezing staan, hoe beter.

Gepost door: Vincent | 21-01-04

Ik Ik kan zo uit m'n hoofd bijvoorbeeld niet eens 3 titels van Claus-gedichten noemen. En ook niet 2, denk ik.

Nu jij weer.

Gepost door: Vincent | 21-01-04

Eentje ... dan?

Gepost door: Philip | 23-01-04

Ja 'Het weer'. Die titel ken ik.

Gepost door: Vincent | 23-01-04

De commentaren zijn gesloten.