12-02-04

MAARTEN 'T HART

Ik moet toegeven dat ik de laatste tijd te weinig proza lees, zeker sinds ik enkele jaren geleden zelf de pen ter hand nam en aan het dichten sloeg. Nochtans zijn er een paar romanschrijvers die mij tot hun grootste fans mogen rekenen en van wie ik zowat het hele oeuvre met veel plezier heb doorworsteld. Enige tijd geleden bekende ik in deze weblog dat ik een Brusselmans-fan ben. Een andere favoriet van mij is Maarten 't Hart. Ook zo iemand waarvan velen maar niet willen zien wat voor een prachtschrijver hij wel is.

Ik leerde het werk van Maarten 't Hart ruim twintig jaar geleden kennen. Ik had net de turven Het verdriet van België van Claus en De naam van de roos van Umberto Eco achter de kiezen, en kon geen dikke boeken meer zien of ruiken. Ik zocht in de plaatselijke bibliotheek naar korte verhalen en stuitte op Alle verhalen van Maarten 't Hart, een boek waar ik enorm van heb genoten. Ik werd een fan en ben dat gebleven, ook al reikt mijn kennis van klassieke muziek niet zo ver, ben ik niet bijzonder onderlegd op het vlak van de biologie en raak ik nog altijd niet wijs uit al die soorten geloofsgemeenschappen en Kerken in Nederland, allemaal thema's die in 't Harts werk uitvoerig aan bod komen. Maar het pleit voor hem dat ik verslingerd raakte aan zijn werk zonder dat ik dat allemaal van naaldje tot draadje hoef te kennen.

Hieronder vermeld ik enkele titels van Maarten 't Hart die ik u ten stelligste kan aanbevelen. Begin hiermee en lees vervolgens al de rest.

  1. De droomkoningin
  2. Onder de korenmaat
  3. Het woeden der gehele wereld (velen vinden dit zijn allerbeste roman)
  4. De nakomer
  5. De vlieger
  6. Wie God verlaat heeft niets te vrezen (essays)
  7. Het roer kan nog zesmaal om (autobiografie)

P.S. Onder de korenmaat, Het woeden der gehele wereld en De nakomer worden best na elkaar en in die volgorde gelezen.13:59 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.