23-02-04

HET ZAL WEL AAN MIJ LIGGEN

Gisterenavond zat Jan Mulder in Sportweekend. Hé, wat leuk, Jan Mulder op tv, denk ik dan. Ik ben een fan van de schrijver Jan Mulder. Een voetballer die na zijn sportcarrière aan zijn club blijft vastkleven in een of andere functietje, of een café of sportwinkel begint, vind ik zo goedkoop. Zielig ook, zo'n topvoetballer die een nering opstart - Wilfried Van Moer in zijn taverne, tot een stuk na middernacht pinten en anekdoten tappend ten behoeve van een stel dronkelappen die hem voor de duizendste keer vragen hoe die bal er ook weer precies in ging - of die trainer wordt bij een club waar het veld op een omgeploegde akker lijkt, de douches niet naar behoren werken en de spelers elke maand te laat betaald worden. Herinnert u het zich nog: Ruud Krol op een vriesavond zonder sokken, omwille van een of ander bijgeloofje, op de bank bij het zwalpende KV Mechelen? Nu zit hij op de bank bij Ajax, mét sokken en netjes in het pak, als derde of vierde man van de trainersstaf. Nog altijd beter dan head coach bij FC VVV, maar toch, het hoort niet voor zo'n man. Hoe groter je ster ooit was als voetballer, hoe minder jobs je kan aannemen na je actieve loopbaan. Eigen schuld, had je maar zo goed niet moeten zijn. Maar schrijven kan altijd. Als je er het talent voor hebt zoals Mulder, is het altijd de beste keuze.

Gisterenavond zat Jan Mulder in Sportweekend en het was tenenkrullend. Niet zijn schuld - Mulder was gewoon zichzelf - wel die van de VRT, die in het feit dat Mulder binnenkort 60 wordt, een reden zag om hem als welbespraakte Hollandse clown op te voeren. Het ging o.a. over de lengte van de penis. Dit item werd ingeleid door beelden van een lezing te Gent alwaar Mulder een stukje las waarin hij stelt dat de kwaliteit van een spits recht evenredig is met de lengte van het stukje vlees tussen zijn benen, en daarbij nauwelijks de slappe lach kon bedwingen, wat dan weer aanstekelijk werkte op het klapvee in de zaal. Verder wist hij nog te vertellen dat het boek over zijn Brusselse jaren wat vertraging heeft opgelopen, dat hij Kompany een prima voetballer vindt en dat hij nog altijd een fervent voorstander is van het vreemdgaan. Op het einde van het gesprek toverde Frank Raes een centimeter van achter zijn rug te voorschijn en overhandigde die aan Mulder, die aanstalten maakte om zijn broek open te ritsen. De fratsen die wijlen mijn vrolijke nonkel Frans vroeger op familiefeestjes uithaalde, zie ik nu als een déjà vu op onze nationale televisiezender.

Snel en flauw gelach, daar was het de VRT in dit stukje met Mulder om te doen. Informatieve waarde nul, zout- en humorloos, een non-item zoals je ze tegenwoordig op alle zenders op alle mogelijke uren van de dag aantreft, toffe-jongens-onder-elkaar tongue-in-cheeck-gelul met een debiel-op-commando-schaterend-publiek op de achtergrond.

P.S. Ik stond eind vorig jaar samen met Mulder op de affiche van de Nacht der Poëten te Aarschot. Hij bracht er toen een sublieme column over de betreurde voetballer Laurent Verbiest. Intriest en hilarisch tegelijkertijd. Kan men dát niet filmen en uitzenden zodat er 400.000 mensen deelgenoot worden van zoiets moois in plaats van de 400 die toen in de zaal zaten? Retorische vraag zeker?


11:03 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

arm vlaanderen inderdaag een talent als Jan Mulder gebruik je niet zo platvloers
boe vrt

Gepost door: willy | 23-02-04

Ik heb het niet gezien maar had Jan Mulder niet simpelweg kunnen zeggen: "Genoeg, aan dit soort ongein doe ik niet mee."?

Ik zit altijd wat te gruwen als ik Rick "Droge Koekjes" de Leeuw bij De Laatste Show zie zitten. Wat dóet die man daar, denk ik dan.

Gepost door: Niels | 23-02-04

ivm die column over voetballer Laurent Verbiest Is het mogelijk om aan die column te geraken? Ik ben op zoek naar alles over Laurent Verbiest, een familielid van mij!!!

Alvast bedankt...

Gepost door: Verbiest J | 06-05-05

De commentaren zijn gesloten.