24-02-04

ZANGER MUD OVERLEDEN

Les Gray is overleden. Als dit zinnetje u koud laat, bent u waarschijnlijk jonger dan 35. Gray was de leadzanger van Mud, een glamrockband die in de jaren 70 hit na hit scoorde. Ze droegen flashy pakken - bij elke nieuwe hit een ander - die u tegenwoordig zelfs niet met carnaval uit de kast zou durven halen. Hun grote 'rivalen' waren The Rubettes, braver en met nog belachelijker kostuums, en idiote petten.
 
Ik was kind af en op weg naar mijn puberteitsjaren. Het leven leek nog simpel in de seventies, maar dat was slechts schijn. Een van de blijde hoogtepunten in de week was Avro's Toppop op vrijdagavond. Ik droomde ervan om rock- of popmuzikant te worden, maar het werd uiteindelijk dichter. Ja, zeg het maar hardop, ik heb gefaald. En nu is het te laat.
 
Thuis heb ik nog ergens een cassette liggen met Mud's Greatest Hits. Straks gaat die de player in als eerbetoon aan vals jeugdsentiment. En aan Les Gray en alle andere lichtpuntjes in de gitzwarte nevelen van het leven.
 
P.S. Gray is de man links onder op de foto.

11:04 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

Rubettes? Ik dacht eigenlijk dat The Sweet hun grote rivalen waren. Maar misschien heb ik het mis.

Iets anders: de titel van onze link naar jouw site is aangepast, jongeman.

Gepost door: Vincent | 24-02-04

Hoorne wordt educatief. In de strijd om de top van de hitparade waren de Rubettes jarenlang hun grootste concurrent. De grootste hit van de Rubettes was 'Sugar baby love'. Maar verder scoorden ook zij, in Vlaanderen toch, hit na hit.

The Sweet hadden een gigantische kraker met 'Fox on the run', een nummer dat dertig jaar na datum nog altijd staat als de Twin Towers voor 11/9/01, faut le faire. Overigens mochten The Sweet lange tijd niet in België optreden omdat er op het podium iets onvoeglijks moet gebeurd zijn, optreden in sandalen zonder sokken of zoiets. De details ben ik vergeten, en op het net vind ik hierover geen informatie, het is ook zo lang geleden.

Andere namen uit die periode: Alvin Stardust, David Essex, de ongelooflijk fantastische Sparks en natuurlijk Gary Glitter. De intro van diens 'Rock 'n roll' wordt voor aanvang van de thuiswedstrijden van basketbalclub Power Wevelgem nog altijd gespeeld, samen met een reeks andere stukjes machtige, mannelijke, opzwepende muziek die deel uitmaken van de showomkadering die je tegenwoordig - en vaak helaas - bij elk sportevenement van enige betekenis aantreft.

Gepost door: Philip | 25-02-04

Als je blijft zoeken ... vind je natuurlijk wel info over dat Sweet-incident. In mei '72 werden ze gearresteerd omdat ze tijdens een vorig optreden op Belgisch grondgebied een pornografisch getinte videoclip zouden vertoond hebben.

Tussen haakjes: ik heb nooit begrepen dat diezelfde Sweet ook het onding 'Poppa Joe' op de wereld hebben losgelaten.

Gepost door: Philip | 25-02-04

Mud Ik begrijp dat een enkeling het niet eerlijk vindt dat Keith Richards nog steeds rondloopt.

Gepost door: bicat | 27-02-04

Rubettes Al deze glamrockband's spelen nog op diverse oldie festivals in Nederland, Duitsland, Belgie etc etc etc .
Zowel Slade, The Sweet, Rubettes en al die andere band's uit de 70's touren hedendaags de hele wereld nog over.
The Sweet en de Rubettes vieren hun 30 jarig jubileum doormiddel van een tournee langs diverse festivals.
Zowaar ze 30 jaar ouder zijn spelen ze beter als in de 70's.
vanaf 2004 is er officieel een nieuwe website van de Rubettes geopend.
Daar kun je alles vinden over deze Glamrockband of the 70's.
Voor meer informatie ga naar www.rubettes.com

Gepost door: Gilbert | 22-05-04

Les Gray Een mooi stukje.
Ook ik ben dus ouder dan 35 (45) en ook ik ben dus grootgebracht in een tijd vol Mud, Rubettes, Sweet, Slade, Osmonds, Redbone(die waren geweldig ! nog steeds) en niet te vergeten Suzi Quatro. Toendertijd was het allemaal wel aardig, maar ik had er niet echt veel mee, Slade en Redbone uitgezonderd.
En na het horen van het overlijden van Les Gray, moest ik toch stiekum een traantje wegpinken. Want hoe je het ook wendt of keert; het was een klein onderdeeltje van mijn jeugd cq puberteit die ons is ontvallen. De Popfoto en de Muziek Express stonden vol met artikelen over Mud. Je kon er niet omheen.
Later las ik dat Les Gray diabetes had. Dat heb ik ook, zoiets schept toch een band. Tegenwoordig koester ik alleen maar warme gevoelens voor Les Gray en Mud, omdat ik naderhand besefte dat nrs als Dynamite en The cat crept in lekker opzwepend waren voor die tijd, En Moonsgine Sally blijft nog steeds een leuk deuntje.

Gepost door: barend | 25-06-05

mudfan ben al 30 jaar een zeer groot mudfan en ondanks dat Les gray is overleden nu nog steeds,dat wil zeggen dat ik nog steeds contact heb met andere fans, en nog regelmatig mudplaten draai.Een hoop zogenaamde fans lieten mud vallen toen hun succes tanende werd,maar ik heb ze altijd gesteund,dus keep on rockin.

Gepost door: bea onstenk | 15-08-05

textqjqurw http://qjqurw10.com http://qjqurw11.com" >qjqurw11 http://qjqurw12.com' >qjqurw12 [URL='http://qjqurw13.com' ]qjqurw13[/URL] http://qjqurw14.com >qjqurw14 [URL=http://qjqurw15.com ]qjqurw15[/URL]

Gepost door: nameqjqurw | 27-10-06

De commentaren zijn gesloten.