06-04-04

Hugo Claus is gisteren 75 geworden. Hugo, mocht je dit lezen

Hugo Claus is gisteren 75 geworden. Hugo, mocht je dit lezen, van harte gefeliciteerd. Velen denken dat ik het niet zo voor Claus heb. Dat is niet waar. Ik gebruik hem graag als pispaal omdat hij een icoon is, en omdat iconen zich nu eenmaal uitstekend lenen als pispaal, maar in mijn bloemlezing 'Antwerpen, de stad in gedichten' die vorig jaar verscheen, heb ik toch maar mooi 4 gedichten van Claus - het maximum - opgenomen, best aardige gedichten wil ik er bovendien aan toevoegen.

Wel heb ik het moeilijk als iemand buitensporig veel aandacht en mediabelangstelling krijgt. Dan vraag ik me af 'klopt dit nog wel, proportioneel gezien?' De VRT besteedt enorm veel zendtijd aan Claus' verjaardag, terwijl er anders nooit eens een hond die in de verste verte iets met literatuur te maken heeft het scherm haalt, De Morgen pakt uit met een speciale Claus-bijlage, enzovoort enzovoort. In Vlaanderen kent men maar één schrijver en dat is Claus. Hoeveel hoger wordt het werk van Claus ingeschat dan dat van andere dichters en schrijvers? Of gaat het niet over 'beter' maar over 'meer' of 'verscheiden', maar is 'meer' dan altijd 'beter'? Verdient iemand die 50 boeken heeft gepubliceerd een hogere status dan iemand met een beduidend minder omvangrijk oeuvre? Wie bepaalt dat allemaal? De lezers, akkoord, en natuurlijk de media, maar wie zijn dat, de media? Kortom, een hoop stomme vragen stelt een mens zich, en dat allemaal omdat Claus met die Romeinse kuttenkop van hem 75 is geworden.

Dergelijke vragen stel ik me ook als het gaat over pakweg Kurt Cobain of David Beckham. Waarom zijn dat 'helden'? Hoe meet je de waarde van rockmuziek? Hoe schat je de individuele bijdrage van iemand die zich verdienstelijk maakt in een ploegsport? Cobain speelde in een bandje zoals je er in Amerika dertien in een dozijn aantreft. OK, 'Smells like teen spirit' was grote klasse, dat wel, maar als u even een momentje heeft, som ik u een hele waslijst klassiekers op. Beckham kan met zijn fenomenale rechter een bal versturen die in de tegenoverliggende hoek van het veld precies komt waar hij hem hebben wil, maar dat kunnen er in de hele wereld nog wel 100 zoniet 1000 andere.

Claus, Cobain, Beckham. Hé, begint er u ook iets te dagen als u die namen na elkaar leest? Ziet u de parallellen die ik ook zie?

(De afbeelding is het voorplat van 'Antwerpen, de stad in gedichten'. Claus kreeg al eens een foto in een eerder bericht. Ik moet me niet schuldig maken aan de dingen die ik zelf aanklaag, alhoewel …)


17:52 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.