09-04-04

NIEUWE BRUSSELMANS

Vandaag verschijnt 'Ik ben rijk en beroemd en ik heb nekpijn', de nieuwe roman van Herman Brusselmans. Het boek wordt aangekondigd met het zinnetje "Brusselmans neemt ons mee op een tocht langs zijn leven, zijn werk, zijn buurt, zijn geest en zijn ego." En ook nog "'Ik ben rijk en beroemd en ik heb nekpijn' is zowel een tragisch als een komisch boek, zowel een filosofisch werk als een handleiding tot de ultieme onnozelheid."

Tragisch en komisch, filosofisch en onnozel, het belooft een boek te worden met die typische Brusselmans-dualiteiten. Ik hang zeer het holistisch mensbeeld van de man aan. Er zijn geen goden en er zijn geen duivels, alleen maar grijze muizen. Ga op een druk plein op een bank zitten en staar naar de voorbijgangers. Een bont amalgaam passeert de revue, die indruk krijg je, maar laat u niet misleiden, er is maar één mens, nl. De Mens, met tal van varianten, en alle zijn het ongelooflijke minkukels, zij die het met een driftige kop ontkennen nog het meest van al.

Brusselmans is op zijn sterkst in zijn fictieve autobiografieën. Ik verwacht heel veel van dit boek dat naar ik vermoed sterk zal lijken op 'Een kus in de nacht', volgens de meester zelf misschien wel zijn meest representatieve roman.

Vannacht vroeg ik me af of HB al een biograaf heeft. Indien niet wil ik die klus best klaren. Ik ben niet alleen een bewonderaar van Brusselmans, de stilist, maar ik begrijp ook perfect hoe de man denkt en voelt, meer nog, ik herken heel wat van mezelf in zijn denkwereld en gevoelenspatroon. Gisteren zei hij in 'De laatste show' dat 'Het geslacht De Pauw' zijn lievelingsprogramma is. Hé, kijk eens aan, wat schreef ik hier enkele dagen geleden?

In mijn vorige bericht had ik het over de buitensporig mediabelangstelling dezer dagen voor Hugo Claus. Ik moet toegeven dat HB ook vaak met zijn kop op tv komt, maar waarom vind ik dat in zijn geval niet erg? Zou het zijn omdat Claus in interviews maar wat in zichzelf zit te monkelen als een seniele oude baas, terwijl Brusselmans meestal dingen uitkraamt die hout snijden, wat zeg ik, waarmee een flink stuk van het Amazonewoud kan platgelegd worden?


08:13 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

en dat is twee twee logjes na elkaar waar ik het ja-gevoel voel opborrelen!
straks ben ik het helemaal met je eens!

Gepost door: tine moniek | 09-04-04

Flauw... Wat krijgen we nou? Zou het kunnen, Moniek een beetje verliefd...?


Bruselmans kan bij jou niet stuk, hé Phil, dat weten we nu onderhand wel. (Heb je als topbewonderaar zijn baksteenboek echt nog niet mogen inkijken?-- Gauw stelen dus, Phil.)

Inmiddels is jouw 'schalkse ruiter' van de drank af, dweilt hij op aanraden van zijn vriendin god -weet -wat al praatprogramma's aan en prostitueert hij zich schaamteloos in het geslacht de Pauw, waar hij dan weer wat kwijt over kan in die praatprogramma's.

Nu moest ie toch wel es behoorlijk Nederlands leren praten. .. alleen al die [a] van hem, brrrrrr. Vrije a in gesloten lettergreep wordt....
Het weze hem en jou vergeven...

Maar nu moet je hem zonodig ook nog es eventjes met Claus gaan vergelijken...héremejee! Foei Phil! en heel erg flauw van je, die commentaar zo onder die al zo getormenteerde gordel!
Het gaat niet over wat hij nu nog kan, maar over wat hij gekund heeft...!
Ik heb het ook niet altijd zo op hem begrepen, maar schatplichtig zijn we inmiddels met zijn heel velen.... en weinigen is het gegeven (in weerwil van wat wij allen weten) zo schalks te (blijven) reageren als hij!


Gepost door: Hugo Clauws | 10-04-04

biograaf Volgens mij schreef Herman al in "Ex-schrijver" of "Ex-minnaar" over zijn biograaf.

Prachtboek overigens, dat nieuwe!

Gepost door: Vincent | 11-04-04

Op de ... ... voorpagina van het boek staat een kassei en geen baksteen, en waarom reageer je niet onder je echte naam? Er is er maar één (meer) die mij Phil noemt, wel, vijf eigenlijk als ik je vrouw en kinderen meetel.

De kritiek die je uit op HB is een beetje onterecht. Hij is al eeuwen van de drank af. Een goed boek mag best goed gepromoot worden, moet zelfs. Dat het bij De Pauw overvloedig werd genoemd was bedoeld als gimmick, maar ik vond het ook een beetje overbodig. Herman heeft die extra publiciteit niet nodig. Leuker was geweest dat de titel niet door de auteur werd genoemd en dat één bepaald shot De Pauw had getoond die in het boek aan het lezen was, met de titel goed zichtbaar in beeld.

Gepost door: Philip | 12-04-04

gimmick Dat van die baksteen was (ook) bedoeld als een gimmick. Een baksteen is nl. een zachter eitje,hé! groetjes -over and out!

Gepost door: Hugo | 13-04-04

Paranoia Hugo, ook een vrouw en drie kinderen ?

Gepost door: Lemmy | 14-04-04

Whatever Ben juist terug van een weekje Cyprus, waar ik de bedoeling had mij 100% te ontspannen door onder meer een boek te lezen. En welk boek is beter dan een boek van HB? Met plezier heb ik in het verleden al een tweetal van zijn werken gelezen (geen echte DIE HARD fan dus...) Maar het kasseiboek lag zwaar op mijn maag... of misschien toch niet.
Ik heb het vermoeden dat de auteur zijn naam meeheeft, en daarom goed verkoopt. Omschrijft hij zelf niet dat het boek vol rotzooi staat en dat de geletterden het een flutboek zullen vinden (maar toch lezen), en het gewone plebse volk wederom tevreden zal zijn met een samenvatting van zijn dagelijkse onzin?
Voor mij moet een boek één of beide van volgende doelen hebben: vermaken en/of stof tot nadenken bieden.
Het boek heeft me totaal niet kunnen vermaken: af en toe een toffe woordspeling, een grap die opgebouwd is volgens de regels van het grote Humor-boek, sexfantasietjes, en vooral veel bagger schijten.
Stof tot nadenken daarentegen: is dit boek echt zo slecht als ik het vind, en vindt HB dit zelf ook niet? Of zit er een psychologische adder onder het gras? Waar dient dit boek voor? Waarom heb ik met tegengoesting volgehouden dat ik het boek ging uitlezen? Gaat het boek over de manier waarop een beroemd schrijver zijn vak uitoefent? Kan iemand me vertellen wat dit boek betekent?

Gepost door: Tim | 05-07-04

De commentaren zijn gesloten.