26-05-04

COMPUTERMISERIE

Mijn computer is gecrasht, hoor ik iemand wel eens zeggen. En een kennis vertelde me laatst dat je altijd één vierde deel van je harde schijf moet vrij laten om crashes te vermijden. Ach, ach, allemaal verkoperspraatjes met als enig doel de brave consument naar de computerwinkel te lokken om een bijkomende schijf, extra staafjes RAM, BOK of GEIT en wat nog allemaal. Daar trapt Hoorne niet in. De schijf van mijn pc is nog geen 2 GB groot en constant flirt ik met zowat 150 MB vrije ruimte, en nog nooit problemen gehad. Vorige week was de taart zelfs even helemaal blauw, ik had geen byte meer over. Snel hier en daar wat opgeruimd en nu kan ik weer verder met terug zowat 150 MB. Geen vuiltje aan de lucht. Trouwe, trage computer van mij, wat ben je toch een kranig oudje. Wat zou ik je inruilen voor zo'n moderne rechtopstaande CPU met een flat screen? Laat de prijzen van al dat informaticatuig nog maar een beetje zakken, dan zien we wel of ik je er alsnog uitgooi of niet, want zo close ben ik nu ook weer niet met mijn computer.

Dat was dus vorige week. Vanaf zekere dag echter gebeurden er opeens allerlei gekke dingen en sinds gisterenavond weet ik het zeker: 'er is iets hier van binnen, er is iets binnenin' - zo ging toch dat mooie liedje van Walter Verdin - maar ik heb het in dit geval wel degelijk over mijn kwakkelend computertuig. Er zit een gemeen beest in zijn lijf en ik weet nog niet wat het is, een bromvlieg, een muis of een draak. Virus- en andere scanners beweren dat alles O.K. is maar ik weet wel beter. Soms als ik een link aanklik, kom ik op een Engelstalige zoeksite waar ik helemaal niet naartoe wil. Gebruikersnamen en paswoorden blijken plots verkeerd te zijn, terwijl ik zeker weet dat dat niet zo is. Ben je wel genoeg beveiligd, hoor ik daar een wijsneuzig wizkid vragen. Wel, ik heb een firewall en een virusscanner en dat adaware-dinges, is dat niet genoeg misschien?

In elk geval, de komende dagen ga ik mijn dierbare kreng te lijf met Spybot en Norton. Eens zien wat dat geeft. Zolang ik kan mailen, surfen en het officepakket gebruiken is er in principe geen man overboord, maar voor een schrijver is clean materiaal nu eenmaal een erezaak.


17:20 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.