09-06-04

SPORZA (2)

- 07/06/06 - Dany Vandenbossche, mediaspecialist van de SP.A, wil dat Sporza, het tijdelijke net van de VRT, een permanente sport- en cultuurzender wordt. Hij pleit voor een samenwerking tussen VRT en VTM. Dat zegt hij in de krant De Morgen. De VRT reageert intussen op de mails van Nederlandse sportfans die Sporza niet kunnen ontvangen. -

Dat vind ik nu eens goed nieuws. Maar wat lees ik verder nog op de website van de VRT-nieuwsdienst? Christian Van Thillo, bestuurder van De Persgroep waartoe VTM behoort, vindt het onbespreekbaar. Hij noemt Sporza een aberratie en overweegt zelfs juridische stappen. Kijk, om zo'n dingen kan ik me opwinden. Een kans op kwaliteit moet gefnuikt worden, en waarom? Omdat de VRT overheidsdotaties krijgt en de commerciële omroepen hun geld halen bij adverteerders, en omdat een derde net van de openbare omroep allicht indruist tegen vroeger gemaakte media-afspraken. Kortom, door allerlei gedoe waar de gewone man lak aan heeft, wordt het prima plan van de politicus Vandenbossche al op voorhand alle kansen op slagen ontnomen.

De VRT heeft al decennialang een meer dan uitstekende sportredactie. Het is niet voor niks dat de Nederlanders massaal protesteren omdat ze Sporza niet kunnen ontvangen, en ik zeg dit met alle respect voor de Nederlandse sportverslaggeving die ik ook best hoogwaardig vind. Samenvattingen van competitievoetbal worden door de NOS stukken beter gebracht dan onze inlandse Jupiler-league, maar misschien is dat omdat ons voetbalcontract bij VTM en Van Thillo zit. Bij de VRT-sportredactie echter zitten enkele commentatoren die top zijn. Vooral op het vlak van wielerverslaggeving hebben we met Michel Wuyts en zijn jongere alter ego Karl Vannieuwkerke, twee deskundige heerschappen waar ik met veel plezier naar kan luisteren. Bij VTM wordt er maar wat op los gebrabbeld. VTM was de zender die veldritten van een uur ooit halverwege onderbrak voor een reclameblok van een kwartier, VTM is de zender die het Gala van de Gouden Schoen heeft verkracht, VTM is de zender van glitterbol en bordkarton, met commentatoren die lijken weggeplukt aan de toog van een Vlaams volkscafé, waar het ruikt naar verschaald bier en groene Michels zonder filter.

En hier maak ik mijn punt. VTM wil zich profileren als de volkszender, maar dan komt die Van Thillo eventjes verkondigen dat dat volk geen recht heeft op lekker brood en hoogstaande spelen, dat het janhagel zijn tanden moet blijven stukbijten op de oudbakken, beschimmelde boterham die hij al jarenlang aanbiedt.

Cultuur dan. Danny Vandenbossche wil van Sporza niet alleen een sport- maar ook een cultuurzender maken. Njet, zegt Van Thillo, niet nodig. Hebben wij dan al een overaanbod van volwaardige cultuurprogramma's op de Vlaamse televisie? Ik geloof van niet, op geen enkele zender. Wel programma's die krampachtig proberen om een air van cultuur uit te stralen, maar Luc Alloo die een uur tegen Sergio aanzeikt is geen cultuur; een dag uit het leven van Herman Brusselmans, met alle respect voor één van mijn lievelingsschrijvers, is geen cultuur; De Nachtwacht is dat evenmin om nog maar te zwijgen van De Rode Loper. Voetzoeker? Vooruit dan maar, we hebben er één, hoezee. Het is op de buis op donderdagavond na 23u., en op een klein halfuurtje tijd krijgt de tegen de slaap vechtende cultuurminnaar vijf items in zijn strot geramd, waarvan er drie of vier hem geen reet interesseren, want een mens wil en kan niet van alles op de hoogte zijn, tenzij hij Marc Reynebeau heet. Moet ik daarvoor mijn slaap laten, voor een snelle culturele scharrel zonder diepgang? Nope.

Ik bied Christian Van Thillo, wiens hooghartige kop u bovenaan dit bericht ziet, mijn hatelijke groeten aan, en dat is heus geen tikfout.


10:27 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.