24-06-04

ALLERLEI EN NOG EEN PAAR DINGEN

Er zijn natuurlijk ook heel wat bezoekers die langskomen om te kijken of ik alweer iets gepost heb en dat dagen na elkaar tevergeefs doen, waarvoor mijn excuses. Ik plaats bij voorkeur kwaliteitsvolle berichten en kwaliteit is een zeldzaam goed en dat moet het blijven, want wie wil er straks nog dood als het leven één langgerekte polonaise wordt?

Waarom schrijft Hoorne niks over het EK Voetbal, hoor ik u zich niet afvragen, want mocht ik horen wat mijn lezers allemaal lopen te monkelen, tja, dan zou dat toch wel een teken zijn van een zekere paranormale begaafdheid, en die heb ik niet, toch niet dat ik weet. Ik hoor het u dus niet hardop of stilletjes in uzelf zeggen of denken, maar het is een voor de hand liggende vraag. Wel, om eerlijk te zijn, ik was van plan om iets te schrijven nadat elk team twee groepswedstrijden had afgewerkt, maar het gaat allemaal zo razendsnel dat de wedstrijden zich sneller afspelen dan ik mijn bericht kan schrijven. Ik zou een slecht journalist zijn, zeker weten. Als mijn hoofdredacteur mij een deadline zou opleggen, gegarandeerd zou ik dan repliceren dat hij die deadline kan stoppen waar het zonlicht zelden of nooit schijnt. Een krant vullen, djiezes, hoe doen die gasten dat? En zeggen dat al dat werk al na één dag verouderd is en de papiermand in gaat. Neen, dan liever gedichten voor de eeuwigheid, alhoewel, correspondent voor het tv-journaal lijkt mij wel leuk. Ik sta hier voor het gerechtsgebouw van Poeperdepoep en bij mij staat meester Huppeldepup, advocaat van beklaagde Diebiediebiedoe. Blablabla en blablabla. Dit was Philip Hoorne rechtstreeks vanuit Poeperdepoep, weer over naar jou, Sigrid.

Ik dwaal af. Nou, over dat EK kan ik kort zijn. Het valt me een beetje tegen en toch weer niet. Een mooie wedstrijd is een onvervalst kunstwerk, een slechte wedstrijd is weggegooide tijd, al zullen degenen die in mijn poëzie meer somberheid menen te zien dan er werkelijk in zit, wel van mening zijn dat ik het hele leven weggegooide tijd vind, dus wat dondert het. Toch verkies ik een mooie wedstrijd. Verder wil ik nu al even mijn al dan niet vermeende paranormale gaven aanspreken en u verklappen dat we een verrassende Europees kampioen krijgen. (Op het moment dat ik dit schreef moest Nederland nog tegen Letland, dus Nederland hoort bij het kransje verrassende kandidaten op de titel.) Vanaf de kwartfinales gaan we ook weer een paar wedstrijden met verlengingen en strafschoppen tegemoet. U mag mij een kenner noemen, maar doe dat toch maar niet te voorbarig. Na het EK mag u mij feliciteren. Of uitlachen. Wij komen hier nog op terug. Of niet.

Ondertussen ben ik al hard bezig met mijn derde dichtbundel. Is er een boek in voorbereiding vroeg de jongen van de boekhandel. Er is altijd een boek in voorbereiding, antwoordde ik. Even later had ik al spijt van die uitspraak, ik vond het nogal hautain klinken, maar het was wel een prima oneliner. En nog de waarheid ook. Maar ga er toch maar van uit dat mijn derde bundel er pas ten vroegste komt in het najaar van 2005. In elk geval kan ik nu al verklappen dat hij geheel in het verlengde zal liggen van mijn recente meesterwerk ‘Inbreng nihil’. Als u hem nog niet in huis heeft, ga dan dringend naar de betere boekhandel. Stap met een verbeten pas naar de afdeling ‘Poëzie’, met mijn permissie mag u eenieder die u voor de voeten loopt opzij duwen, ja, ook die vrouw met de okselkrukken en die man met de bilaterale beenprothese. Nood breekt wet. Tenzij ze ook van plan zijn, je weet wel, shit, wat kunnen de dingen soms toch complex zijn. Enfin, de bundel met het mooiste plat en de mooiste gedichten binnenin, dat is hem, die moet u hebben. Mocht u alsnog twijfelen, mijn naam staat op de kaft. Ik wil het mijn lezers niet al te moeilijk maken. Ik ben een dichter van het volk, nooit gedacht dat het predikaat ‘van het volk’ ooit nog op mij van toepassing zou zijn, ik die alles wat naar massa ruikt schuwt en beschimpt. Maar een massa lezers, daar zeg ik niet neen tegen. Een massa lezers in de poëzie, ik hoop dat u weet wat dat betekent en de ironie vat.

Sinds gisterenavond word ik een week lang on line geïnterviewd door de redacteuren en bezoekers van Literair Nederland. U leest er alles over op

http://www.literairnederland.nl/index.htm


10:24 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.