27-06-04

STRAFSCHOPPEN

Het mag dan wel spannend zijn, zo’n penaltyreeks, het blijft iets oneerlijks hebben. De voetbalbonzen moeten iets anders bedenken, het gebeurt te vaak. Het blijft wrang, er met je land uitgaan omdat die verrekte doelman voor één keer heel toevallig de goede kant koos, of omdat je steunbeen bij het trappen in een kuiltje zakte. Niemand is graag de zondebok van een hele natie. Regels zijn regels en iedereen die het spelletje wil spelen, kan niet anders dan die te aanvaarden, maar als Portugal of Nederland straks Europees kampioen wordt, moeten we goed beseffen dat het net zo goed Engeland of Zweden had kunnen zijn. Het had iedereen kunnen zijn. Zouden we niet beter de Europese en Wereldkampioenschappen voetbal afschaffen en bij lottrekking om de vier jaar een ander land aanduiden?

Natuurlijk niet. Net zoals het leven zelve het product is van een toevallige samenloop van omstandigheden, mag dat best voor heel wat andere dingen. Wie meent dat er zekerheden zijn in het leven, mag dan wel goed slapen, het ontwaken zou wel eens keihard kunnen aankomen. Je zal maar een fietstochtje maken en enkele uren later in een kritieke coma wegzinken. Je zal maar dromen van een mooie oude dag in het thuisland en enkele dagen later onthoofd worden. Je zal maar je dochter en haar vriendin uitwuiven voor een avondje stappen om ze jaren later terug te vinden in een diepe put ergens in een Waals boerengat.

Een mens moet daar allemaal niet mee bezig zijn. Dat doe ik ook niet. Ik wil nog kunnen slapen. Vanavond de laatste kwartfinale. Hopelijk wordt die beslist met een bloedstollende strafschoppenreeks.


11:39 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.