28-06-04

INTERVIEW

Intussen word ik nog altijd geïnterviewd op www.literairnederland.nl. Nog tot woensdag. Al wie mij nog een vraag wil stellen, moet het nu doen. De kans is groot dat ik na woensdag definitief zwijg. Ik ben een erg dankbare gast, wie een vraag stelt van tien woorden krijgt er duizend terug. Zoals zo vaak vermeng ik ernst met bullshit, de lezer moet dan maar zelf de twee hoopjes maken. Ik geef me heel erg bloot en toch weer niet. Maar ik antwoord wel eerlijk, soms te eerlijk. Dat komt omdat het een schriftelijk interview is, ik laat me volledig gaan, ik tokkel en tokkel als gek.

Mocht het een mondeling interview zijn, dan zou het heel wat stroever verlopen. Dan antwoord ik met ‘ja’, ‘neen’ en ‘misschien’, omdat ik er op voorhand toch al van uit ga dat zo’n journalist de helft verkeerd begrijpt en de andere helft wel begrijpt, maar in zo’n gebrekkige taal en stijl zal neerpennen dat het lijkt alsof hij het verkeerd begrepen heeft. Ik had onlangs een journalist over de vloer die me vroeg hoe je ‘Kopland’ schreef, met één p of met twee p’s. Ik antwoord daar dan heel rustig en sereen K O P L A N D op. In een schriftelijk interview zou het geen waar zijn, maar wie met mij praat, zal steeds hoffelijk, correct en met heel veel geduld behandeld worden. Trouwens, in een schriftelijk interview zou dit Kopland-incident zich niet hebben voorgedaan. Dan had de interviewer van mij een kant-en-klare tekst gekregen, die hij zo kon publiceren. Geen reiskosten, geen tijdverlies, geen vervelende stiltes, … de voordelen van een schriftelijk interview zijn velerlei. Wist u trouwens dat het interview dat Meander enkele weken geleden van mij afnam - link vindt u hiernaast - een schriftelijk interview was, per e-mail? Het is één van de beste interviews die ik de laatste tijd las.

Zodus, als het Dagblad van het Noorden, Die Sudafrikaner Vertellingskes of De Jommekeskrant met mij wil praten, dan hebben ze daar alleen maar mijn e-mailadres voor nodig, eveneens hier ergens op deze weblog te vinden. Als ze toch willen langskomen, steeds welkom. Als de journalist(e) in kwestie vraagt of hij(zij) mag binnenkomen, en ik antwoord met 'misschien', weet dan dat ik op de verkeerde knop heb gedrukt, dat het 'neen' zou kunnen zijn, maar hoogst waarschijnlijk 'ja' is. Mijn excuses.


11:13 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.