23-09-04

HdC

 

Tijdens mijn opruimingswerkzaamheden waar ik het gisteren over had, vond ik een document met de volgende tekst. Ik tik het even letterlijk over (kopiëren en plakken bedoel ik natuurlijk, zo stom ben ik nu ook weer niet):

HdC Intimiteit onder de melkweg

13 Door een beschaving van het te veel, sterft de kunst van het weinige uit.

17 De poëzie die mij het liefst is, is begrijpelijk en stelt desondanks vragen. Onbegrijpelijke poëzie stelt valse vragen, stelt hoofdzakelijk de vraag: wat betekent dit allemaal? Na veel moeite blijkt het antwoord meestal: niets. Goede poëzie stelt juist vragen die ik perfect begrijp, maar waarop ik geen antwoord weet. Goede poëzie gaat om de interpretatie van wat duidelijk is. Het is duidelijk, maar ik weet niet wat ik ermee moet. Er staat wat er staat, maar wat moet ik erbij voelen?

Film: je trekt de tijd uit die de film duurt om even iemand anders te mogen zijn. Voor poëzie maak je de duur beschikbaar die je nodig hebt om aan de hand van een tekst jezelf te zijn.

Poëzie: de kunst om ook te kunnen niet leven.

Dit zijn notities die ik nam tijdens het lezen van de essaybundel Intimiteit onder de melkweg van Herman de Coninck. Het is niet zo veel. Een sterk boek is in staat me zodanig mee te slepen dat ik mijn potlood en blad papier werkeloos naast mij kan laten liggen. Toen ik de laatste Brusselmans helemaal uit had, constateerde ik dat ik haast niks had genoteerd. Daar kwam uiteindelijk toch nog een recensie van (zie: http://meander.italics.net/recensies/recensie_a.php?id=275) evenwel zonder overdadig uit het boek te citeren, iets wat ik meestal wel graag doe.

Terug naar de extracten uit Herman de Conincks 'Intimiteit onder de melkweg'. De getallen 13 en 17 slaan volgens mij op de paginanummers waar het citaat te vinden is. U ziet dat ik goede voornemens had, op bladzijde 17 al twee maal iets opgeschreven. De Coninck had ook iets met ‘niet’ en ‘niets’ en ‘weinig’, dingen die ook in mijn werk overdadig aanwezig zijn. Verder probeerde hij het begrip poëzie nogal eens in oneliners te treffen, en wat hij zegt over begrijpelijke poëzie, tja, dat kan ik alleen maar volmondig beamen. Helaas zijn er nogal wat dichters, ook youngsters, die menen dat poëzie een onontwarbaar kluwen moet zijn – het Joep Kuiper-syndroom a.h.w. – wat ongetwijfeld te wijten is aan foute invloeden. Alleen daarom al jammer dat HdC dood is, hij had de Joep Kuipers van deze wereld wel een uitbrander gegeven waar ze niet van terug hadden, maar dan wel op zijn manier, streng maar rechtvaardig, kordaat maar begripvol. Als u het niet met mij eens bent, dan heeft u dat recht, en u heeft eveneens gelijk als u stelt dat ík niet bepaal wat fout en niet fout is, maar hey, we zijn hier wel op http://philiphoorne.skynetblogs.be, ik ben hier thuis en in mijn huis mag ik zeggen wat ik wil.

Jammer dat ik Herman de Coninck nooit heb mogen ontmoeten. Ik denk dat hij van mijn gedichten zou hebben gehouden, ik weet het welhaast zeker, hoe pretentieus dit ook moge klinken. Omgekeerd vind ik hem ook een prima dichter, maar daarenboven een nog veel betere essayist. Als ik dan toch iets negatiefs over de man moet zeggen, dan is het dat hij in zijn werk een massa woord- en taalgrapjes verwerkte die uitermate geschikt zijn om scholieren en studenten op het pad der poëzie een eind op weg te helpen, maar toen ik die gedichten twintig jaar later herlas, kwam menige vergelijking en personificatie mij ietwat flauw en melig over. Voor de rest, alle respect voor deze poëziereus. Had Herman de Coninck niet geleefd, dan was Hoorne Hoorne niet geweest.15:38 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

Publiciteit wij verzorgen uw publiciteit, ook in de volgende Poëziekrant!

Gepost door: pascal digital | 23-09-04

Wat ben jij een lieverd! Wat een prachtartikel, Philip, en zo romantisch verwoord! Ik zwijmel ervan!

Gepost door: Isolde | 25-09-04

Heksen worden feeën, ... ... deelgenomen aan 'Extreme makeover' of zoiets? Nou, slijmwijven, jullie weten wat jullie te doen staat: de naam Philip Hoorne zoveel mogelijk in positieve context op jullie site vermelden. Dat is P H I L I P H O O R N E, Philip Hoorne dus, positieve context, niet vergeten.

Gepost door: Philip | 27-09-04

In 't WC Joep Kuiper, in 't wc
doorspoelen en weg ermee!

't Is slecht voor de darmperistaltiek
al die hermetiek!

Om maar te zeggen, Philip, je hebt volkomen gelijk om akkoord te gaan met Herman. Histories gezien trouwens?

Gepost door: Bert, Plebejer | 25-05-05

De commentaren zijn gesloten.