17-12-04

ONAF VERHAAL DEEL 1

Ik heb zin om op een allochtoon te kloppen. Randy rekte zich uit en geeuwde. Beneden staken mensen het zebrapad over als telegeleid vee, de meeste met een tas in de hand of op de rug. Alleen maar blanke types met varkensroze winterwangetjes. Randy glimlachte. Zijn gedachten dwaalden af naar een man in kaftan die hij op een snikhete zomerdag een tijdje had gevolgd tot hij onraad rook en de pas versnelde, waarna Randy ook sneller begon te stappen, zonder evenwel de afstand tussen beiden te verkleinen. Uiteindelijk zette die kerel het op een rennen, maar met die jurk aan lukte dat niet zo best. Daarom hief hij die op een gegeven moment zo hoog dat zijn kont zichtbaar werd. Een blote bruine kont. En uit die kont wapperde een sliert wc-papier, vermoedelijk bij het aarsvegen losgescheurd en in de bilspleet blijven steken. Dat vond Randy zo’n hilarisch gezicht dat hij de viezerik omwille van onbedwingbare lachkrampen had moeten laten lopen. Het duurde bijna twee uur voor hij in een bejaarde Sikh een prima vervanger vond. Opgefokt door de belevenissen van die avond schopte hij die nepsinterklaas zo hard en lang tot het bloed uit zijn mond gutste. Randy sleepte het slappe lichaam in de portiek van een videotheek, en als kers op de taart plaste hij op de oranje tulband die van de Sikh zijn kop was gerold. Those were the days, mijmerde hij nostalgisch.

Sinds premier Morel de scepter zwaaide, waren de meeste allochtonen er vanonder gemuisd. Hij herinnerde zich de eerste tv-toespraak van de nieuwe Eerste Minister nog heel goed. Op het einde had ze gezegd dat België een gastvrij land is, en dat ze zich ten volle zou inspannen opdat de verschillende etnische bevolkingsgroepen in harmonie met elkaar zouden samenleven. Dan gebeurde er iets merkwaardigs. De camera zoemde in op haar ogen tot die als twee grote knikkers het hele scherm vulden. Er was iets met die ogen, ze leken wel vloeibaar. Of van ijskristallen. Ze straalden rust uit, begeerlijkheid, vertrouwen, maar ook onverzettelijkheid, kilte en horror. Het waren de ogen van een mysterieuze moordgriet – letterlijk – in een goedkope B-movie. Premier Morel droeg de hagelwitte zomerjurk, die ze ook aanhad op de avond van de voor haar en haar partij zo triomfantelijke verkiezingsuitslag. Ze leek op een filmset in het verkeerde decor te zijn terechtgekomen. In de plaats van op een zuiders terras zat ze in een muffe en donkere vergaderzaal. Randy had de indruk dat ze niettegenstaande de foute omgeving op elk moment een ober kon roepen. Garçon, un batida de coco s-il te plaît. Nou ja, roepen, even met de oogleden knipperen is voor dat soort vrouwen al ruim voldoende om sito presto door een horde kwijlende obers omsingeld te worden.

De dagen na die merkwaardige regeringsboodschap begon de grote uittocht. Aanvankelijk had niemand iets in de gaten tot er op een dag werd gezegd dat in heel wat steden en gemeenten panden, waar voorheen buitenlanders huisden, opeens leeg bleken te staan. Nog geen twee dagen later onderschepte de Britse zeepolitie voor de kust van Engeland een tjokvolle dobberende schuit met aan boord een tiental Marokkaanse gezinnen. In Venlo aan de Duits-Nederlandse grens kwam het tot zware gevechten tussen groepjes jonge allochtonen en Duitse skinheads. De allochtonen kwamen allemaal uit Vlaanderen. De bruisende en lawaaierige getto’s met immigranten uit alle windstreken werden desolate spookwijken. Huisjesmelkers zagen hun bron van inkomsten opdrogen en moesten net als Randy met lede ogen toezien dat als het ware een witte tornado over het Vlaamse land had geraasd. .

Nog steeds niemand op straat waaraan Randy zijn handen wilde vuilmaken. Hij luisterde naar de geluiden in het gebouw. Zou Petri al wakker zijn? Uit een wandkast nam hij een veegborstel en tikte twee maal met de steel tegen het plafond. Op het moment dat hij nog eens, en dit keer ongeduriger, tegen de zoldering stootte, hoorde hij het piepen van een bed, gevolgd door gestommel en het doffe geluid van een stampende voet ...

(wordt vervolgd, of niet)


11:28 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.