30-12-04

GEZOCHT: FOTOGRAAF (M/V)

Nu ik volop bezig ben met mijn derde gedichtenbundel, en dat alweder een meesterwerk, nog meesterlijker dan mijn vorige meesterlijke meesterwerken beloofd te worden, zit ik natuurlijk alweer op andere projecten te broeden. Zo dacht ik de hoogste toren ter wereld te bouwen, maar daar zijn in de een of andere oliestaat al andere lieden mee bezig. Belgen, of wat had je gedacht? Belgen zijn het meest slaafse volkje ter wereld. Zeg tegen een Belg: bouw de hoogste toren ter wereld, en zie, daar draait reeds de betonmolen. Zeg dat hij dat niet hier moet doet – stel je voor dat die toren omvalt – maar in een ver apenland, en zie, daar zit onze Belg al op het vliegtuig, met tussen zijn benen dat emmertje mortel dat hij daarnet draaide, want meer nog dan slaafs zijn Belgen zuinig, zeg maar gierig, neen, pinnig.

"Schrijf nog zo’n meesterlijk meesterwerk!" zei mijn uitgever Harold de Croon. In een vlaag van aangeboren salonrebellie, antwoordde ik ongepast impulsief met "Ik laat mij godverdomme niet commanderen, doe het zelf, vorten Ollander", tot ik ineens bedacht dat ik ten eerste een volgzame Belg ben, en ten tweede zelf niks anders wil dan nog een meesterlijk meesterwerk, zoals hij het zo mooi formuleerde, bij mekaar te pennen. Kijk aan, de wens van mijn uitgever stemt volledig overeen met de mijne. Wie zei er ook weer dat het de wereld ontbreekt aan harmonie, begrip, verstandhouding, gelijkstemmigheid en hoge torens? Dat van die hoge torens komt van de vlieginstructeur van Al Qaeda - een Belg, beweren kwatongen - enfin, tot daar nog aan toe. "O.K.," hernam ik mij, "als jij mij pen en papier geeft."

Omdat Harold van 521 in een milde bui leek te zijn, besloot ik het fotoboek ter sprake te brengen.

"Harold," zei ik poeslief, "wat zou je er van vinden dat ik een fotoboek maak, ’t is te zeggen, een boek met foto’s en bijpassende gedichten of korte verhaaltjes. Ik zoek een fotograaf en schrijf teksten bij zijn of haar foto’s. Wat denk je? Is dat publicabel?" Publicabel, waarom stond dat niet in de shortlist van de tien mooiste woorden?

De hopman van Uitgeverij 521 nam een pen en wat bladen papier uit een lade, en nadat hij mij die had overhandigd, dacht hij lang en diep na. Om daar geen misverstand over te laten bestaan, bracht hij zijn rechterhand aan de kin waarbij de rechter elleboog steunde in de linker handpalm, de wenkbrauwen ietwat gefronst, de blik op oneindig. Overduidelijk een peinzende houding, zoals die drie decennia geleden veelvuldig werd opgemerkt op de podia van het Vlaamse amateurtoneel, en die de vorige zin ‘De hopman van Uitgeverij 521 nam een pen … bla bla bla … dacht hij lang en diep na.’ helemaal rechtvaardigt. Nagel op de kop dus, maar hoe zat dat nu met dat fotoboek. Was Harold de Croon van plan hierover na te denken tot Sint-juttemis of wat? Na een dik kwartier wachten, trok ik die elleboog uit zijn handpalm waardoor hij voluit met zijn kin op tafel stuikte. Enige hersenbeschadiging leek te zijn opgetreden, want Harold wist op geen duizend uur meer waar we het over hadden. "Wat jammer dat Johan Cruyff stopt met voetballen," zuchtte hij. "Jaja," zei ik, "en Pim Fortuyn is verkozen tot grootste Nederlander aller tijden." Harold vond het een goeie, hij leek er waarlijk erg aan toe. Ik besloot mijn fotoboekgeouwehoer nog maar een tijdje op te bergen.

Laat ik dat boek eerst maar eens gaan maken, dacht ik een kwartiertje later toen ik boven de Herengracht mijn neus stond uit te kuisen. Maar dan had ik wel een fotograaf (m/v) nodig. Weet je wat, zei ik tegen mezelf, ik breng het even ter sprake op mijn weblog. Het kost niks en wie weet levert het wel een talentvolle kiekjesmaker op. Vandaar dus dat de titel van dit stukje ‘Gezocht: fotograaf (m/v)’ is en niet 'De dolle fratsen van Harold de Croon'. Wie met mij een foto-en-tekst-boek wil maken, gelieve aanstonds te mailen. De mailknop vind je linksboven net onder het Antwerpen-plat. Ik heb geen verstand van fotografie, maar ik denk dat ik de voorkeur geef aan zwart-wit foto’s waarin gewone mensen van allerlei slag te zien zijn in hun natuurlijke biotoop. Geen reisfoto’s, geen politiek gedoe, geen negerkindjes met dikke buiken, geen omfloerste beelden, geen apen van menselijke of dierlijke afkomst die te nadrukkelijk staan te poseren met een schaapachtige grijns op hun tronie en hun poten om elkaars schouder. Niets van dat alles, maar echte uit het werkelijke leven gerukte snapshots. Begrijpen jullie het een beetje?

Lezers mijner weblog, zegge het voort! Dit is geen grap.


15:22 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

fotograaf gezocht Indien je je nog steeds zoekende bent,mail of liever bel met:072.5818775./.06.144.30001.

Gepost door: zwi | 16-01-05

Fotograaf gezocht Ik ben student op de fotoacademie in Amsterdam en ik hou ervan om mensen te fotograferen in hun gewone doen.
Het idee voor het boek spreekt me aan.
Mail me als je interesse hebt, dan kan ik wat foto's mailen, zodat je een indruk krijgt van mijn werk,

vriendelijke groet, Marja van der Klaauw (Hoorn, Holland)

Gepost door: Marja van der Klaauw | 23-02-05

Fotograaf gezocht Als je nog een fotograaf zoekt, kan je me altijd mailen, ik heb voorbeelden beschikbaar zowel online als in een fotoboek.
Ik ben vooral gespecialiseerd in zwart/wit fotografie.

Gepost door: Afy | 12-04-05

Fotograafje... Het kost je niks nee, bel mij even op 06-10724909 Ik ben fotograaf en ben heel erg flexibel qua tijden en werkwijzen... groet, manga

Wacht op je reactie ...
mail mhuisman@fotopro.nl

Gepost door: manga | 13-04-05

Fotograafje... Het kost je niks nee, bel mij even op 06-10724909 Ik ben fotograaf en ben heel erg flexibel qua tijden en werkwijzen... groet, manga

Wacht op je reactie ...
mail mhuisman@fotopro.nl

Gepost door: manga | 13-04-05

Gevonden! Wie weet kunnen we een mooie samenwerking cq. wisselwerking hebben.
Recent afgestudeerd aan de kunstacademie St. joost te Breda, richting fotografie .... Groet, Ramon

Gepost door: Ramon | 27-11-05

fotograaf gezocht Wij zijn een Belgisch koppel (Leopoldsburg) en we trouwen op 18augustus.We trouwen in Countrystijl, met alles er op en er aan, dus kleren, feest, enz... in countrystijl. Ons huwelijk wordt gefilmd voor de Belgische tv, maar we zijn eigenlijk nog opzoek naar iemand die een ganse dag foto's zou willen maken. We houden niet van al dat stijf gedoe, van foto's nemen en ons budget is ook wat beperkt.

Gepost door: elise | 26-05-06

Fotograaf Ik heb ook wel interesse! Ik studeer dit jaar af als fotografe dus ik vraag niet zoveel. Woon in Mol en heb al ervaring met verschillende reportages. Laat maar iets weten als jullie interesse hebben!

Vriendelijke groeten,
Kristien Cools

Gepost door: Kristien Cools | 20-06-06

Fotografe Hallow iedereen, Ik ben dus 18 jarige studente fotografie en ben eigenljik op zoek naar een beetje werk...Een fotoshoot ( modellen die dus graag foto's wensen van zichzelf krijgen in ruil voor het poseren ...geen naakt!....hun foto's tegen spotprijsje!! ) Ik ben iemand die graag op locatie fotografeert, maar binninshuis is zeker niet uitgesloten! Als ik fotografeer dan leg ik vooral accenten op de sterke contrasten die het beeld "meestal" ten goede komen. Ik maak als het model dat wenst ook DVD's met daarop een hele montage van hun shoot.(menu's, achtergrondmuziek enz..) m.a.w. voor 35 euro krijg je bij mij een DVD met al de beste fotos van jezelf erop, helemaal bewerkt, geretoucheerd indien nodig, zwart wit of kleur...van de fotoshoot die juist achter de rug is. Ik doe dit als bijverdienste, de mensen voor wie ik het al gedaan heb waren heel tevreden :) !!Ook voor trouwfoto's sta ik open, ik heb het nog nooit gedaan maar ik ben er bijna zeker van dat het welmoet lukken. Ik heb absoluut geen angst om vreemde mensen op hun gemak te stellen :)! (ook hier kan ik als de klant het wenst een DVD'tje maken)Wat de mode fotografie betreft heb ik echter wel al een 1 dik jaar ervaring mee. Wat ik vooral zoek zijn mooie expressieve meisjes, niet echt dè sexbommen die je in de dagelijkse boekjes tegenkomt. Maar ik zeg het: iedereen is welkom als je fotos wilt! Wat dat laatste vandie expressieve meisjes betreft is dan vooral nuttig voor mezelf om mijn portfolio wat aan te dikken.Als je geinterresseerd bent laat dan a.u.b. van je horen!! :) op mijn blog enkele voorbeelden...http://selinademaeyer.skynetblogs.be

Gepost door: Selina | 02-08-06

Toevoeging* Wat mijn trouwfoto's zou betreffen, ik ben eerder artistiek gericht... het zouden dan fotoshoots op locatie worden waar ik men tijd kan nemen om het koppel te positioneren. Alles wat in de kerk of op het gemeentehuis gebeurd laat ik aan collegas over.

Gepost door: Selina | 02-08-06

Fotograaf gezocht? Beste,


Indien u nog een fotograaf zoekt...
Mag u steeds een kijkje nemen op mijn website: http://www.jeroengijselinckx.be

Vriendelijke groeten,


Jeroen

Gepost door: jeroen gijselinckx | 20-02-09

De commentaren zijn gesloten.