28-01-05

DRIEK

Driek van Wissen is dus de nieuwe Nederlandse Dichter des Vaderlands. Had u, en nu richt ik mij tot mijn Vlaamse lezers, al ooit van de man gehoord? Misschien, het handvol kenners onder u. Iets van hem gelezen? Denk het niet. Driek van Wissen is Nederlandser dan pindakaas, zo lijkt het wel. Tot voor enkele jaren dacht ik dat Driek van Wissen een alter ego was van Jean-Pierre Rawie, omdat de twee vaak in één adem genoemd worden en de ene zelden of nooit in beeld komt en de andere nogal vaak. Een beetje zoals Han van der Vegt en Peter Holvoet-Hanssen, Yusef el Halal en Ernest van der Kwast, Bjarne Donderdag en Joris Denoo, Cynthia C. O’Twé en Diana Ozon.

Maar hij bestaat dus, den Driek, ik heb hem op de vooravond van Gedichtendag met mijn eigen ogen gezien op de Nederlandse buis, terwijl op VTM de meest voorspelbare Gouden Schoen aller tijden werd uitgereikt tijdens een gala waarin de moppen over elkanders baarden struikelden. Driek van Wissen is een wat jofele man, het gifgroene pak dat hij droeg in zijn introductiefilmpje liet daar geen twijfel over bestaan. Hij leek zo van onder een Parijse brug weggeplukt. Maar daar gaat het niet om, gelukkig maar. Trouwens, zijn voornaamste tegenstanders leken ook van onder bruggen weggeplukt.

Van Wissen is een rijmelaar, een pretpoëet, een Sinterklaasdichter wordt er her en der geroepen. Mens erger je niet, denk ik dan, maar ik heb makkelijk praten, ik woon in een land waar poëzie zo goed als doodgezwegen wordt. Wij hebben niks om ons collectief druk over te maken. Tijdens de voorbije verkiezingscampagne heeft men er in de media de nadruk op gelegd dat een DdV vooral gelegenheidsversjes uit zijn mouw moet kunnen schudden als weer eens een kind van koninklijken bloede uit een royale baarmoeder wordt getrokken of als een door de tand des tijds aangetaste dijk doormidden breekt. Vergelijk het met wat mijn nonkel Gustaaf doet op trouwfeesten en partijtjes, maar dan gepubliceerd in de krant en voorgedragen op radio en tv. Nederland heeft gekregen wat het wilde: een Pipo de Clown, een Bassie, en dat zeg ik met alle respect, want het light verse is mij genegen – mits kwaliteitsvol – en de avonturen van Bassie en Adriaan behoren tot het mooiste wat ik ooit zag op tv. Ik bedoel maar: niet zeuren, Nederland. En Driek van Wissen mag dan vanuit Vlaamse ogen bekeken een DdV zijn van de tweede of derde garnituur, laten we de man een kans geven. Als hij mij met zijn dichies aan het lachen kan brengen, zal ik hem snel sympathiek gaan vinden. Pas op, Wissen, ik lach niet makkelijk, maar als ik lach beeft de zee aan de andere kant van de wereld. Met mijn excuses aan de mensen die daar onlangs last van hebben ondervonden.

Komrij is de vader van de Sandwich-reeks, de Poëzieclub en het poëzietijdschrift Awater. Vinkenoog is de peter van de Windroos-reeks, dat is gezien zijn kort interregnum ook niet mis, al moeten ze nu niet gaan overdrijven met die poëziereeksen. Voor dat soort van poëziebevorderende initiatieven hebben we een DdV, zo zie ik het. Welke initiatieven de nieuwe zal nemen, daar heb ik het raden naar. Balpennen en postzegels ter zijner promotie kan hij als de beste in elkaar flansen, maar zal de man ook iets betekenen voor dé poëzie? Zal van Wissen er in slagen iets te betekenen voor deze verre Vlaamse dichter? Ik ben benieuwd.

Driek van Wissen als DdV: ik ben niet voor, ik ben niet tegen, want ik ken de man niet, heb deze week voor het eerst een vers van hem gelezen, over een hond die bijt en wordt teruggebeten. Misschien heb ik over vier jaar wel een mening. Ach, waar moet een mens het op zijn verdomde weblog altijd over hebben?


20:18 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

Misschien Misschien vandaag en morgen toch maar afstemmen op zender Sankt Wendel? Want één ding is nu al wis(sen) en zeker: een Groenendaler zal daar niet blaffen. Dé R.d.V. (Renner Des) die wij na afloop, overmand door emoties vele, over zijn mooiste woorden zullen horen struikelen zal iemand van de onzen zijn... Tenzij er nog meer van die geheime plannen zijn.

Gepost door: Paul R./Arcadim | 29-01-05

De commentaren zijn gesloten.