08-02-05

MIJN GROOTVADER YOURI

Ik weet het, het is hier nogal stil de jongste dagen. Als ik lange tijd niets post ben ik ofwel dood ofwel druk bezig. Niet dood dus. Wel druk bezig. Jongens, wat ben ik druk bezig, zo druk bezig ben ik nog maar zelden geweest. Zo moet ik vanavond nog mijn tenen uitkuisen, enkele gedichten kiezen die ik zondag zal lezen in de Sint-Maartenskerk te Kortrijk als literair tussendoortje tijdens een klassiek concert, de poezen knuffelen en mijn oorschelpen ontharen aan de buitenkant. Morgen dan gezond weer op om voor dag en dauw naar de buurvrouw te gluren, een vals plafond te steken, de laatste hand te leggen aan een verhaal voor het wielertijdschrift De Muur en mijn oorschelpen te ontharen aan de binnenkant.

Ik voer hygiëne hoog in het vaandel, dat heb ik van mijn grootouders. "Nooit ongewassen de straat op," zei mijn grootmoeder altijd. "Zo is het maar net," vulde mijn grootvader aan, "je weet maar nooit dat je op straat een meid tegen het lijf loopt die vraagt of ze je even mag pijpen." Mijn grootvader, laten we hem Youri noemen, want zo heette hij, liep dan ook ganser dagen over straat, altijd gewassen en alvast met zijn gulp open. "Je weet maar nooit dat je op straat een meid met weinig tijd tegen het lijf loopt die vraagt of ze je even mag pijpen," hoorde ik hem eens mompelen. Youri was een controlefreak, altijd op alles voorbereid, altijd mondvoorraad voor tenminste één week op zak. "Je weet maar nooit dat je ontvoerd wordt door een zootje ongeregeld en uit de auto gegooid ergens ter hoogte van de Hoge Venen" – hij dacht af en toe ook wel eens aan iets anders dan aan seks. Vanaf die gedachte droeg Youri steeds een kompas en een stafkaart van de Hoge Venen bij zich. Mijn grootvader rookte niet, maar je kon steeds bij hem terecht voor een vuurtje. "Je zal maar terechtkomen op een concert van Clouseau en bij 'Afscheid van een vriend' niet met je aansteker kunnen zwaaien."

Je kan gerust stellen dat mijn grootvader aan moeders kant, de genaamde Youri Commeyne, een groot denker was. Op 87-jarige leeftijd stierf hij aan een hartaanval toen hij op een vriesmorgen in de Botersteeg gepijpt werd door Zulma, een kleindochter van zijn boezemvriend Wesley Vanoverschelde, de hoer. Maar geen nood, bij zijn identiteits- en bloedgroepkaart zat een kaartje met het adres van een begrafenisondernemer. Op de ommezijde stond in beverig handschrift: ‘NIET begraven, CREMEREN graag!’ Mijn grootvader Youri, voorwaar een gedenkwaardig man.


13:35 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

Gewaagd bestePhilip,
na de lectuur van je spitante schriftuur sta ik niet in voor de gevolgen.
(vriendinnetjes van je weet wel!)
groetjes
Jan

Gepost door: jan v.m. | 08-02-05

Verklaar u nader ... ... vriend Jan, ik snap echt niet wat je bedoelt.

Gepost door: Ph. | 08-02-05

lachbui Hallo Philip; ik ben op jouw site terechtgekomen via uitgeverij 521; dat eerst maar eens; verder: ik zit op mijn werk, tijdelijk, computerbedrijf in Diepenbeek; en verder: dit is geen lectuur voor in de pauze :-); maar nog verder: ik heb me uitstekend vermaakt met jouw sterke verhalen; over je grootvader nog wel. Alles op sterk water zeker; afijn, saluutjes, Hannie

Gepost door: Hannie Rouweler | 09-02-05

spitant Ik wil hier toch niet al te expliciet worden hoor Philip. Vriendinnetje van je dochter leest mee, weet je nog wel!

Gepost door: jan v.m. | 09-02-05

(O.a.)Die bijdrage (O.a.)Die bijdrage voor 'De Muur' intrigeert me zeer Philip. Voor wanneer? En over?

Gepost door: Paul R./Arcadim | 12-02-05

De commentaren zijn gesloten.