29-03-05

POËZIECURSUS

Momenteel volg ik een vierdelige poëziecursus. Poëzie van 1945 tot nu, zo heet hij. De docent is prof. Dirk de Geest van de KU Leuven. De eerste les kwam hij van achter in de zaal naar voren gestormd met een wit laken over zijn hoofd getrokken. Wij cursisten schrikken natuurlijk, maar dat was nog niks vergeleken met de schrik die door de aula zinderde toen hij zich van het laken ontdeed.

"Ik ben professor Dirk de Geest," zei hij "en ik durf te wedden dat jullie dit mede dankzij dit klein stukje eenmanstheater nooit meer zullen vergeten."

Terwijl haar bejaarde vriendin door twee ambulanciers werd afgevoerd, vroeg een zohaast nog oudere vrouw op de eerste rij of het de professor beliefde om het laken terug aan te trekken, wat hij prompt weigerde. Maar, zo mompelde hij in zichzelf:

"Ik mag deze gimmick niet langer gebruiken, elke cursus hetzelfde liedje: angstaanvallen, hartstilstanden, haaruitval en in het gelid springende vrouwentepels."

De dagen vóór aanvang van de eerste les had ik me afgevraagd welke houding ik zoude aannemen tegenover mijn medecursisten en de docent. Wat mijn medecursisten betreft was ik daar tamelijk snel uit. Ik ging er niet naartoe om de dichter Philip Hoorne uit te hangen, wel om te luisteren en bij te leren. De megalomane etter spelen, daar heb ik deze weblog voor, dat spaart een hoop energie uit in het echte leven. U zou er van staan kijken hoe aardig, lief en bescheiden ik wel ben. Mijn attitude tegenover mijnheer de Geest bleek een ander paar mouwen. Ooit heeft hij mijn eerste bundel Niets met jou positief gerecenseerd voor Leesidee, het huidige Leeswolf. Aan de andere kant maakte hij deel uit van de zeskoppige commissie die mij een stimuleringsbeurs onthield voor mijn inmiddels voor de J.C. Bloemprijs genomineerde tweede bundel met als intrigerende titel Inbreng nihil. Gemengde gevoelens dus en als er iets is waar ik de pest aan heb, dan zijn het wel gemengde gevoelens. Ik besloot daar net als de prof een passend stukje eenmanstheater bij te bedenken. Bij het afscheid nemen na de eerste les (de klassieke poëzie) omhelsde ik hem innig waarna ik een snoeiharde rechtse in zijn maagstreek neerplantte. Omdat positieve en negatieve krachten elkaar opheffen, wandelde professor de Geest het lokaal uit alsof er niks gebeurd was, onder zijn ene arm zijn bruine boekentas, onder de andere een slordig opgevouwen wit laken.

Na afloop van de derde les, afgelopen vrijdag was dat, vroeg de prof of ik Philip Hoorne was. Ik ontkende dit ten stelligste.

"Eigenlijk heet ik Joep Kuiper, maar mijn vrienden noemen mij Elly de Waard."

"Joep Kuiper, vreemde naam voor een Vlaming," antwoordde hij. "Heeft u Nederlandse roots?"

"Voor 25%. Mijn grootvader aan moeders zijde heeft destijds nog geholpen om de Waddeneilanden netjes op een rijtje te slepen. Hij had een eigen sleepdienst, ziet u."

"Boeiend, boeiend," monkelde de professor en hij struikelde met zijn versvoeten over een pasgeschoren buxushaagje.

Enfin, genoeg geluld. Nu wil ik graag wat verder lezen in nummer 77 van het legendarische tijdschrift Barbarber. Ha, straffe gast die weet wat er niet klopt aan de vorige zin. Laat het mij weten per e-mail. Mijn waardering om zoveel poëtische kennis zal de uwe zijn.12:36 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

poeziequiz Mag ik het zeggen, Phiip?
Ik denk dat het 'Rabarber' moet zijn'

Gepost door: jan v.m. | 29-03-05

Spookprof De Geest Als het dezelfde poëzieles betreft die ik destijds op de dag van het Nederlands voor leerkrachten bij professor De Geest heb gevolgd , wens ik je alvast het allerbeste!

Overigens, fraai stukje proza, hoor!

Gepost door: j.v.m. | 29-03-05

Rabarber... ... schaam je als je nog nooit gehoord hebt van het literaire tijdschrift Barbarber, tsss tsss... Toch niet dezelfde les blijkbaar.

Gepost door: Philip | 29-03-05

Buxus Buxus in een haagje, en dat in Vlaanderen? Of zit ik nu gewoon een zin te ver. (Of te vroeg?)

Gepost door: Paul R. | 31-03-05

Quiz Philip, ik denk dat Barbarber nooit aan 77 nummers geraakt is.

Gepost door: Richard | 31-03-05

Jawel Als ik het mij goed herinner, zijn er van Barbarber 87 exemplaren verschenen. Daar zit de fout dus niet...

Gepost door: Steven | 31-03-05

Erg wilde gok Was het Barbarber niet die ooit een nummer op grammofoonplaat heeft uitgebracht? Zou dat nummer 77 geweest zijn?

Gepost door: Steven | 31-03-05

ssst! Nou, collega, ik wil je wat verklappen. Wat jij wellicht niet weet is dat ik ooit nog in 'Barbarber' heb gepubliceerd!

Gepost door: J.v.m. | 31-03-05

Steven ... ... zit flink in de buurt ... Jan, heb jij ooit in Barbarber gepubliceerd? Vertel op, man.

Gepost door: Philip | 01-04-05

heerlijk wat een zalige ontdekking voor studentjes taal- en letterkunde die afgelopen maandag een MOEILIJK examen van professor De Geest te verwerken kregen! bedankt hiervoor!

Gepost door: Marie | 26-01-06

Robocop Professor de Geest is een respectabel man, laat daar even duidelijkheid over bestaan.
Hij neemt straffe en erg controversiële stellingen in als "als je boeken koopt uit de Kruidvatreeks ben je sowieso inellectueel af" en "Taalkunde is een pseudo-wetenschap", doet zich voor (?) als seksist, en is fan van Harry Potter (or so I was told).
Hij weigert ook steevast de aula te lijf te gaan met een microfoon daar hij zich "net iets galanter voelt als Robocop". En zijn stem, het is geweten, kan dat best wel aan.

Eveneens dient er gezegd dat hij ondoorgrondelijk is, en dus al het bovengaande vanaf 'respectabel man' misschien gerelativeerd moet worden.
Zelf zag ik hem ooit shoppen in een bekende winkelstraat met zijn gezin. Hij droeg de zakjes. Zo zie je maar.

Hoedanook: Professor de Geest, als u dit leest,

respect! Het was een eer uw colleges te volgen en ik kijk reikhalzend uit naar een volgende reeks. Hierbij reken ik het examen even niet mee. (Dat spreekt voor zich, nietwaar (?)) En opgepast met de projector! De faculteit zou zo een zwaar proces niet aankunnen.

Bij deze zwaai ik ook even naar de andere literatuurwetenschappers en literatuurproffen, die ik bijna allemaal een warm hartje toedraag. De één al meer dan de andere. Over mijn medestudenten literatuurwetenschap moet ik heel wat anders zeggen...

Ja, intellectuele middens, Professor de Geest, u weet het: it takes practice!
Iets waar ik na mijn studies misschien eens aan zal beginnen, daar ik nu nog wel betere dingen te doen heb.

Gegroet!!!

En Phille, matig eens, man :D

Gepost door: goh.. vergeten! | 18-03-06

Barbarber Quizje Barbarber 77 is natuurlijk het zogenaamde 'Lege Nummer' van Barbarber. Er stond dus niets in en logischerwijze kan je er dan ook niet in lezen.

Bij deze is dat straf raadseltje opgelost, Philip. Wat heb ik gewonnen?

MVG,

Pétite.

Gepost door: Pétite | 18-03-06

De commentaren zijn gesloten.