14-07-05

CONSUMPTIEMAATSCHAPPIJ

De consumptiemaatschappij. Die bestreden wij toen ik nog een jonge jongen was. Heeft iemand het woord nog gehoord de afgelopen tien jaar? De grote mensen hadden de Koude Oorlog, wij de consumptiemaatschappij. Wij is veel gezegd. Ik heb nooit deel uitgemaakt van een wij. Het is een woord dat prima bekt: consumptiemaatschappij. Met een -s, zo zeggen wij het, en niet met een -z zoals de Nederlanders het uitspreken, alhoewel 'conzumptiemaatschappij' eigenlijk nog stoerder klinkt. Als er iets tegenviel, dan schoof je de schuld zonder verpinken in de schoenen van de consumptiemaatschappij. Ruzie met het liefje? Consumptiemaatschappij! John Lennon vermoord? Consumptiemaatschappij! Naast de wc-pot gepist? Consumptiemaatschappij!

Op school hadden we leerboeken waarin nogal van jetje werd gegeven tegen de consumptiemaatschappij. We hadden dat woord ergens vandaan, toch? In zo'n schoolboek stond dan een zwartwitfoto, voorstellende een hoop bij elkaar gezochte luxeartikelen. Dit plaatje moest het jonge volkje duidelijk maken dat het beter was je die dingen te ontzeggen dan toe te geven aan de subtiele aantrekkingskracht van de verborgen verleiders. Verborgen verleiders, nog zo'n begrip uit lang vervlogen tijd. Het getuigde van een zwakke persoonlijkheid indien je toegaf aan het valse geluk dat de reclame je tersluiks probeerde op te dringen. Ontwaarde je in het straatbeeld een affiche waarop een blitse jonge vrouw een flesje fris tegen de lens douwde, dan mocht je naar de vrouw kijken maar niet naar het drankje, want dat product kon je kopen, die vrouw niet.

Tegenwoordig is er geen andere maatschappij dan de consumptiemaatschappij, vandaar dat het woord niet meer gebruikt wordt. Alles is consumptiemaatschappij, waarom dat prefix dan nog hanteren? Ik heb net zoals destijds nog altijd een hekel aan mensen die overdadig consumeren, die werkelijk alles willen, en het ook hebben. Die hersenspoeling heeft op mij dus echt wel effect gehad. Het ergert me dat iemand een i-pod (schrijf ik dat goed?) heeft terwijl 95% van de bevolking nog niet eens weet wat het is. Voelde ik me als tiener ongelukkig omdat ik geen i-pod had. Tuurlijk niet, ik voelde me altíjd ongelukkig tout court, daar had zo'n stom ding geen verandering kunnen in brengen.


11:26 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.