07-10-05

JE PRAAT NIET VLAAMS GENOEG

Zou je niet. Ik kon mijn oren niet geloven.

 

Pas in het hoger onderwijs heb ik geleerd om de stemhebbende g-klank correct uit te spreken. Er zijn West-Vlaamse ministers die het nog steeds niet kunnen. Het is hemeltergend, denk je dan.

 

Ken je voetbalscheidsrechter Frank De Bleeckere? Heb je die man al ooit horen praten? Perfecte dictie, zo bekakt als maar zijn kan, uit het boekje, zo willen de Vlaamse leraars Nederlands het horen. Gelukkig praat hij meestal met zijn fluitje en niet met zijn stem. Hij droeg een roze pull-over. Ook dat nog.

 

Het taallabo, een gaskamer. Een klik. Neen, fout. Hou je hand aan je strottenhoofd. Voel je het trillen? Ja, zo is het goed. Neen, nu doe je het weer fout. Klik. Over naar een volgende klungelaar.

 

Twee uren dictie per week door de meedogenloze grootvader van een nu bekende actrice, die haar afkomst evenmin kan verloochenen, wat bijdraagt aan haar charme. Ik stop me weg in de groep en dat lukt me een jaar lang verbluffend goed. Wie echter een onvoldoende haalt voor uitspraak, moet zijn jaar opnieuw. Hetzelfde geldt trouwens voor spelling. Eén dt-fout en je kan het schudden. Ik haal het, op beide vlakken.

 

Het bangerige, verlegen, platte gestamel van Brusselmans, het nasale, janetterige Gents-Antwerps van Lanoye, het hyperkinetische gekwek van Urbanus, het slordige geprevel van Kamagurka… wellicht jagen deze heerschappen Vlaamse taalpuristen en woordkunstenaars de kast op van zodra ze hun bek opentrekken, maar in Nederland vinden ze het enig.

 

Het was mooi, we hebben genoten, en dan jouw taaltje, dat sappige Vlaams, hééérlijk… Hoe vaak heb ik dat al niet mogen horen uit de mond van Nederlanders. En zondag was het weer raak, met als summum die ene dame die opmerkte dat ik te mooi praatte, niet Vlaams genoeg. Zou je niet.


12:51 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.