12-10-05

MARC & JOHNNY

Marc Reynebeau maakte een educatief programma over Groot-Brittannië met niemand minder dan Johnny Rotten. Wil ik zien. Het wordt vanaf halfweg november uitgezonden op het tegen die tijd vernieuwde Canvas, de kwaliteitszender van de VRT, zoals dat dan heet.

 

Ik sloot me op in mijn petieterig kamertje met Never mind the bollocks, here's the Sex Pistols, op vinyl nog, en draaide de zopas aangeschafte plaat. Wat ik hoorde was een wall of sound, waarin slechts na enkele beluisteringen de songs zich lieten onderscheiden. De dag dat ik het kleinood kocht was het al een mijlpaal in de muziekgeschiedenis.

 

Johnny Rotten werd John Lydon. Aan tafel in de woonkamer met radio en cassetterecorder in de aanslag, om nu en dan een liedje uit de top-30 te tapen, hoorde ik voor het eerst Public Image van Public Image Ltd. – later veelal afgekort tot PIL of P.I.L. – de nieuwe groep van de frontman van de Pistols. Een dijk van een nummer, de definitieve afrekening met het verleden. Vervolgens de boeken dicht, schluss damit, de agressieknop werd flink teruggedraaid, nieuwe wegen aangelegd, geplaveid en bewandeld.

 

PIL heeft in wisselende bezettingen ongelooflijk prachtige songs op de mensheid losgelaten, en mag heus niet alleen herinnerd worden om het matige This is not a love song. Low life, Bad baby, Disappointed – ik schud nu maar lukraak enkele titels uit mijn mouw – en zeker niet te vergeten het schitterende Don't ask me (mooiste intro aller tijden) zijn pareltjes aan de keerzijde van de muziekgeschiedenis.

 

Het siert de VRT dat ze John Lydon – laat ons hopen dat hij in het programma aldus wordt vernoemd en aangesproken – opnieuw in beeld brengt. Opnieuw? Zou de VRT, voorheen BRTN, voorheen BRT ooit tien woorden aan 's mans carrière hebben besteed? Ik denk het niet. Spons over het verleden. De intenties zijn goed en dat stemt mij gunstig. Nu nog een boekenprogramma graag. Maar niet om elke week Rick, Jan en Herman te brengen. Die komen al genoeg op de buis.


18:28 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.