19-01-06

STEM BIS

Op http://decontrabas.typepad.com/publieksprijsbundel2005/ kan nog tot volgende week dinsdag gestemd worden voor dé beste poëziebundel van het jaar 2005. Ik raad u nog altijd aan te stemmen op mijn derde en zonder twijfel beste bundel Het ei in mezelf.
 
21 lezers hebben tot nu toe hun stem op Het ei in mezelf uitgebracht. Van enkelen onder hen ken ik de naam. Zonder uitzondering zijn het mensen die ik in mijn hart koester, zeg ik even melig maar daarom niet minder gemeend.

 

Voor het overige ben ik ontevreden over de geringe persbelangstelling voor dit fijne boekje, maar in een jaar waarin ongeveer drie bundels per week verschenen, is dat niet abnormaal. Als we even de grote vakantie en andere komkommermomenten eruit knippen, komen we aan om de andere dag een nieuwe dichtbundel. De aandacht gaat vooral naar de gevestigde namen en de debutanten. Ik als oude nieuweling zwem daar een beetje tussendoor. Het is jammer, maar het is niet anders. Dank aan Trouw en Meander, die Het ei in mezelf wel uitvoerig hebben belicht in hun medium. Aan alle anderen zeg ik: het is nog niet te laat. Ik blijf ijveren voor een langere levensduur van boeken in het algemeen en dichtbundels in het bijzonder.

 

Stilaan komt er weer wat actie in mijn poëtische leven, het mag wel weer even. Volgende week wordt een drukke week. Het begint zaterdag al met een lezing in de Openbare Bibliotheek te Izegem, waar ik de ontleners, terwijl ze hun boekjes uit de rekken nemen en ze aan de balie op hun lidkaart laten inscannen, zal verrassen met een streepje poëzij. Maandag vervolgens ben ik live te horen op Radio Crazy FM Kortrijk. Ik zal er een uur lang moppen tappen of poëzie lezen, die knoop moet nog doorgehakt worden. Dinsdag ga ik helemaal naar Gent om de presentatie van de debuutbundel van Els Moors bij te wonen. Donderdag is het Gedichtendag, een uitgelezen moment om met enkele West-Vlaamse dichters Antwerpen te plunderen en te brandschatten à la dat gedicht van Ruben van Gogh waarin de Vikingen Friesland binnenvallen. Met dat verschil dat West-Vlamingen pas na een keer of twintig koest zijn. En vrijdag tenslotte breng ik een bezoekje aan mijn goede vriend Hugo Claus in het Psychiatrisch Verzorgingstehuis De Nobelprijswinnaar te Oostakker.

 

En de week wordt dan afgesloten met op zondag 29 januari het WK Veldrijden te Zeddam. Poëzie van een andere orde is dat.

22:08 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

Publieksprijs/Het Ei In Jezelf Philip

Ik heb vorige week je poëzie besproken in mijn klas. Enthousiasme alom. Een leerlinge heeft zelfs uit pure interesse je bundel 'Inbreng nihil' ontleend uit de Oostendse bib. Had ik na die les met de leerlingen naar het computerlokaal getrokken, dan had dat ongetwijfeld zo'n twintig extra stemmen opgeleverd voor Het Ei. Maar sorry, 1) ik zie niet in wat ik daar als leraar mee bereik, en 2) ik vind het eigenlijk ook niet echt eerlijk.
Wat die belangstelling voor Het Ei betreft: in Plebs 4 verschijnt er een bespreking van mijn hand. Misschien plaats ik ze ook nog wel op onze weblog, maar daar ben ik nog niet helemaal uit.

Beste groeten!

Gepost door: Steven Pollet | 27-01-06

Poëzie in de klas. Ik, als leerling van meneer Pollet, vond de poëzie in de klas inderdaad bijzonder leuk. (Het was dan ook ik die de bundel 'Inbreng nihil' ontleend heb)
Nog even dit: morgen bespreek ik in klas hoogstwaarschijnlijk 'Op visite'.

Leuke groetjes!

Gepost door: Julie Coppin | 09-02-06

De commentaren zijn gesloten.