26-01-06

WK VELDRIJDEN

Vorig jaar omstreeks deze tijd plaatste ik hier een voorbeschouwing over het WK Veldrijden. Ik eindigde mijn artikel toen met vier boude voorspellingen, waarvan er drie moesten uitkomen. Zoniet moest ik een tegenprestatie leveren waarvan niemand op heden weet wat die dan wel zou geweest zijn, want ik haalde vlotjes drie op de vier. Alleen mijn vierde voorspelling, namelijk dat meer dan de helft van de top tien uit Belgen zou bestaan bleek onjuist. Het was maar de helft. Schroomt u zich niet mij toch maar een kenner te noemen.

 

Veldrijden is een van de mooiste sporten die er bestaan. Dat was vorig jaar zo en het is dit jaar niet anders. Het duurt ongeveer een uur. Dat lijkt kort en ook niet. Een kwartiertje cyclocross kan een heerlijke eeuwigheid duren en spannender zijn dan een integrale bergrit in de Tour, waar het peloton eerst een vier à vijf uren durende aanloop neemt om die laatste molshoop op te geraken. Als er zich daarentegen al heel snel onoverbrugbare tijdsverschillen manifesteren tussen de renners, en de wedstrijd nog voor halfweg in zijn definitieve plooi lijkt te liggen, kan het een tikkeltje voorspelbaar worden, maar dan nog is het uitkijken voor lekke banden, valpartijen, een koe op het parcours, de inslag van een komeet of een streaker (de inslag van een streaker?)

Het WK vindt dit jaar plaats in het Nederlandse Zeddam. Net zoals vorig jaar zet ik even de kanshebbers op de regenboogtrui op een rijtje. Natuurlijk te beginnen met…

 

DE BELGEN

 

Sven Nys:

Nog altijd de Mister Cool van het veld, zelfs meer nog dan vorig jaar. Is consciëntieus met zijn vak bezig, zozeer dat hij in de supermarkt niet eens tussen de rekken met alcoholische dranken of chocolade durft te wandelen. Terwijl vrouwlief haar flessen inslaat, wacht Sven dan maar op haar in de buurt van de pottekes yoghurt.

Heeft onder meer in Hofstade bewezen dat hij tijdens de koers lek kan rijden, vallen, glijden, schuiven, buitelen, seks hebben met Isabelle – want zo heet ze – inclusief voor-, tussen- en naspel, en toch nog winnen met ettelijke penislengten voorsprong.

Sven Nys is een groot kampioen, maar een tikkeltje saai. Hij beschouwt zichzelf als een werknemer bij Rabobank, weliswaar met een fiets onder zijn gat in de plaats van een bureaustoel op wieltjes. Ik heb het nog altijd moeilijk met die schertsvertoning in Sint Michiels Gestel enkele jaren geleden. Ik zou willen dat Nys eens iets geks deed, achteruit fietsend over een balkje springt of na een lekke band zijn wiel weggooit en op één wiel als een circusartiest het hele veld inhaalt en toch nog wint. Verder hoop ik van harte dat hij erin slaagt om als mountainbiker naar de Olympische Spelen te gaan. Dat mag gerust ten nadele van een pipo die zijn dopingschorsing om middernacht in brand steekt in een overvolle feesttent gevuld met nog veel grotere pipo's. Meirhaeghe, want over hem gaat het natuurlijk, heeft zich voor het leven onsterfelijke belachelijk gemaakt.

 

Bart Wellens:

Dit jaar weer weinig Wellens en veel Wee gezien. Ik acht een super Wellens tot grotere dingen in staat dan Nys – de jongen heeft geen Redbull nodig om te kunnen vliegen – maar Bart moet dan wel leren niet express naar de supermarkt te rijden om de schappen met chocolade, chips en diepvrieskroketten te plunderen. Diepvrieskroketten vóór de koers zijn heel ongezond. Beter is ze eerst te bakken op 190°.

Verder ben ik het met Wellens eens dat supporters die hun manieren niet kunnen houden een trap in hun balzak verdienen. Ik zou hetzelfde doen als iemand mij op het werk verrot komt schelden, bier over mijn hoofd kiepert en me in het gelaat spuugt. De volgende keer buiten beeld, Bart! Maar toch een welgemeende proficiat voor de regie van die schitterende vaudeville waarin je de UCI-beunhazen te kakken hebt gezet. Veldrijden is ook altijd een beetje Comedy Casino.

 

Erwin Vervecken:

Vorig jaar noemde ik hem 'een fietsende Mister Bean met het charisma van een suikerbietenteler.' Ik neem deze woorden terug. Erwin Vervecken is een fietsende Mister Bean met het charisma van een koolzaadteler – ik schakel even over op een moderner gewas, want er zit nog toekomst in het toch al bijzonder fraaie palmares van Vervecken. Niemand zal ervan staan te kijken als hij straks in Zeddam tijdens de ceremonie protocolaire Mister Bean-gewijs van het hoogste schavotje dondert met een fles champagne en een bloementuil in zijn pollen. Ik gun het hem van harte, 'k denk dat ik zondag maar eens voor Vervecken zal supporteren.

 

Sven Vanthourenhout:

Niet echt een kanshebber, want hij heeft een zwakker seizoen achter de rug dan vorig jaar. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen nu het nog kan. Met het veroveren van zo'n streepjestrui bijvoorbeeld.

 

DE NEDERLANDERS

 

Richard Groenendaal:

Nu Groenendaal in de herfst van zijn carrière zit, ben ik hem allengs sympathieker gaan vinden. Hij kan het allemaal prima relativeren en ik houd wel van dat soort mannen. Dit WK in eigen land is misschien zijn laatste kans op een wereldtitel, maar ik vermoed dat de ouwe Richard al dik tevreden zal zijn met een podiumplaats.

 

Gerben de Knegt:

Een cyclocross is geen echte cyclocross als Gerben de Knegt niet als eerste het veld induikt en de eerste ronde wat voor de anderen uit fietst. Ik mag hem wel, deze Herr Seele van wei, bos, duin en asfaltstrook. Vorig jaar stond hij niet in mijn lijstje, maar dit jaar zie ik hem op het podium.

 

DE REST

 

De Fransen, de Tsjechen en Enrico Franzoi:

Gadret, Dlask en hun respectievelijke landgenoten kunnen zeker en vast een rol van betekenis spelen en houden zich stand-by om de stekken vanaf nummer 4 te bezetten.

 

DE REST VAN DE REST

 

Zal zoals gewoonlijk weer duchtig in de weg fietsen. Kan men de gedubbelden niet op voorhand aanduiden en ze nog voor de start uit de wedstrijd nemen? Ik vraag het maar. Met die gekke heertjes van de UCI mag ik hopen dat mijn verzoek wordt ingewilligd.

 

TOT SLOT NOG VIER BOUDE VOORSPELLINGEN

  1. De wereldkampioen wordt een Belg. Niet echt boud, maar allez.
  2. Op het podium staan minstens 2 renners van Rabobank.
  3. Het aantal Fransen, Tsjechen en Enrico Franzoi in de top-10 bedraagt minstens 3.
  4. Na afloop van het kampioenschap zal er in Zimbabwe niet spontaan een volksfeest losbarsten. Een burgeroorlog evenmin.

Als er minder dan drie van deze voorspellingen uitkomen, zal ik een tegenprestatie leveren waarvoor jullie in de reacties zelf voorstellen mogen doen. Onnodig daarover na te denken, want ik ben een kenner.

11:17 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

proficiat Drie op vier, proficiat. Tenzij je het gestuntel (en de eropvolgende valpartijen) van de Zimbabwanen in de eerste ronde van de beloften als een volksfeest opvat. Maar dat zal je wel niet doen.

x

Gepost door: X Roelens | 29-01-06

De commentaren zijn gesloten.