23-06-06

WIN MIJN VOLGENDE DICHTBUNDEL!

In afwachting van de eerste ontmoeting met de uitgever die mijn verhalenboek Het vlees is haar zal publiceren, en al evenzeer in afwachting van misschien een feedbackje van de Grote Vlaamse Schrijver, had ik de voorbije onbepaalde eenheid van tijd een opstoot van poëzie.

Titels zijn belangrijk. Een gedicht dat dreigt iets te worden, moet snel een mooie titel krijgen.
Een titel is het halve werk. Ik heb het hier op deze plaats al eerder gezegd: een titel kies je impulsief, maar het moet wel meteen raak zijn. Miljarden mogelijkheden en er precies de enige ware uitkiezen, dat is de kunst. Het is het neerhalen van een Boeing 747 met een katapult. Geblinddoekt.

Het lijkt me leuk om even in alfabetische volgorde de titels op te sommen van de gedichten waar ik momenteel aan werk. Ik heb er voor de aardigheid twee fake titels tussen gemoffeld. Wie die twee valse titels er als eerste uit kan pikken, wint mijn volgende gedichtenbundel. Die evenwel niet vóór 2008 verwacht moet worden, zeg ik er even voor alle duidelijkheid bij. Geen wedstrijd voor de ongeduldigen onder ons dus. Als ik tegen die tijd het loodje leg, is er een vervangprijs voorzien, nl. een vriendelijke uitnodiging tot mijn begrafenismaal en een gratis voor die gelegenheid ontworpen witte, met een gedicht bedrukte zakdoek.

Antwoorden in de comments onder dit bericht graag, met vermelding van naam, e-mailadres en eventueel website. Slechts één kans per deelnemer. Sommige gedichten verschenen hier al, dus zo moeilijk is dit nu ook weer niet. En wie mijn bescheiden oeuvre een beetje kent, weet dat er maar één dichter een gedicht zou kunnen schrijven met als titel Kijk uit voor het beukennootje! Zou kunnen. Bovendien zijn er maar 405 mogelijke combinaties, als ik dat goed heb uitgerekend. Het is een onnozele wedstrijd, ik weet het, maar toch nog altijd leuker dan het belspel op VT4.

BIJNA IS NIET
BOERIN 007
CIRCUMCISIE
DE MAN DIE T’RUG NAAR D’AARDE KWAM
DO DO EI
ELKE DAG SPRUITJES
FOUTJE MOET KUNNEN
GROETJES UIT RUSLAND
GROOT KIND STELT VRAGEN
HET IS WEER TIJD
HET LOZE ZWEMMERTJE
KEINE BAHNHOFGESCHICHTE
KIJK UIT VOOR HET BEUKENNOOTJE!
KIPPIG GEDICHT OVER HAAN INCLUSIEF MORAAL
LICHAAM VAN CHRISTUS
LUCKY
MIJN KRUIS! MIJN KRUIS! EEN KINGDOM VOOR MIJN KRUIS!
NA DE SOLDEN
NAAM- MAAR NIET SPRAKELOOS
ONWEERBERICHT
OOIT ERGENS TUSSEN A’PEN EN A’DAM
OPERATIE VOORSPEL NA EEN ROTDAG OP KANTOOR
RUG
THE BLACK AND WHITE MINSTREL SHOW
THERE’S NO BUSINESS LIKE CLOWN BUSINESS
TWEE TELLEN BITTERZOET GELUK
VAN NAT NAAR NIET
VOOR HET VERSCHEIDEN
WAT HEBBEN WE GELEERD?

08:05 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

Uwen prijsvraag Stiekem hoop ik eigenlijk dat deze twee titels er niet thuis horen:
THE BLACK AND WHITE MINSTREL SHOW
THERE’S NO BUSINESS LIKE CLOWN BUSINESS

Ik vind ze lelijk.

Gepost door: Erwin Troost | 23-06-06

Helaas... ... is er geen prijs voor de eerste beller... sorry, deelnemer.

Ik kan onmogelijk zeggen of je het goed hebt, maar toch even een woordje uitleg. Ik ben opgegroeid in een maatschappij waarin Engels de wereldtaal is. Dat was 30 jaar geleden zo, en dat is nog altijd zo. In Vlaanderen is er veel aandacht voor het talenonderwijs. Aan 18 jaar, bij het verlaten van de middelbare school, spreken de meeste studenten een aardig mondje Engels, Frans en ook wel Duits. Die talen begrijpen en schrijven is al evenmin een probleem. Ik meng graag enkele vreemde woorden doorheen mijn Nederlandstalige gedichten. Zoals gezegd, ik ben ermee opgegroeid, niet van thuis uit, want ik kom uit een arbeidersgezin, maar dankzij radio, tv, LP's, snooker en Top of the Pops op BBC enzovoort.

'There's no business like clown business' is gewoon een variant op 'There's no business like show business' en waarschijnlijk ben jij te jong om te weten wat de 'Black and white minstrel show' is. Ik ben geboren in 1964 en ik herinner het me nog net. Ik was een beetje bang van die zwartgeschilderde mannen in hun nette witte pakken.

Er zijn mensen die een afschuw hebben van vreemde woorden in een Nederlandstalig gedicht. Ik deel die mening niet, maar dat jij die titels lelijk vindt doet brengt mij meteen aan het twijfelen. Zo standvastig ben ik nu ook weer niet. Impulsiviteit heeft al meer kwaad dan goed gedaan. I give it second thoughts, mon cher ami. Guten Abend. Thank you, come again.

Gepost door: Philip | 23-06-06

oktober in Antwerpen Hey Phillip,
ik las vannacht je bijdrage voor de 666-krakatau....en ik moet zeggen dat ik het weer prachtig vond!

6 oktober speelt Bomb-Shelter voor t eerst in Antwerpen, in de Arensschouwburg (zeg ik dat goed?). We spelen in het voorprogramma van Johnny Dowd & Jim White, wat hele goeie muziek is.
Als je nou van plan bent te komen, moet er wel iets gastenlijsterigs te regelen zijn...

we keep in touch,

hartelijke groet,

mark

Gepost door: mark lotterman | 01-07-06

een poging voor mark! 1. Wat hebben we geleerd
2. foutje moet kunnen.

niet omdat ik het lelijke titels vind; ik zou niet durven!

gewoon een gokje

Gepost door: mark lotterman | 12-02-07

De commentaren zijn gesloten.