08-11-06

OVER IK, STEF, EEN STOMME VAAS IN MIJN HAND EN IK

Ik schrijf en werk mij de pleuris. Ik ben ginder en ginds, daar en overal, maar niet hier. Ik krijg een beetje medelijden met jullie. Drie zinnen die beginnen met het woord ‘ik’, dit moet wel een post van mij zijn. Neen, niet van mij. Van ik.

 

China in your hand, zat daar een geheime boodschap in, vroeg een bezoeker van deze weblog mij onlangs niet. Maar het had iemands vraag kunnen zijn. Een boeiende vraag. Die ik bij ontstentenis aan andermans gestel dan maar aan mezelf stel. Jullie vragen mij nooit iets. Daarom vraag ik het aan mijn eigen: zit er een boodschap in dat nummer van T’Pau? Natuurlijk niet. Wat een domme vraag. Wie stelde die? Ik. Maar ik kan Erwin Troost wel begrijpen. Ook ik dacht lange tijd dat China in dit liedje stond voor het land. Pas sinds de verschijning van Mrs. Bucket (pronounce as Bouquet) op de buis is me helemaal duidelijk geworden dat China porselein betekent. Raar, hoe zouden ze dan dat groot land noemen waar heel veel spleetogen wonen, waar de economie het niet onaardig doet en er een grote muur staat? Of ligt? Wat zeg je van een muur waarvan de lengte de hoogte een buitensporig aantal keren overstijgt. Staat die muur of ligt die muur? Staan, me dunkt, want als we nu spreken van liggen, welk werkwoord zullen we dan gebruiken als die muur ooit gesloopt wordt?

 

Een Vlaamse nieuwslezer, ik geloof dat het Stef Wauters is, verwerkt in zijn nieuwsgelees gecodeerde berichten voor het thuisfront. Als hij bijvoorbeeld zegt: Morgen wordt de superbenzine 2 centiem duurder, dan bedoelt hij: Schatteke, gaat gij nog snel efkens tanken. En als hij zegt: In Milaan werd gisteren de nieuwste zomercollectie voorgesteld, dan bedoelt hij eigenlijk: In Milaan, hé schatteke, niet hier, Milaan is heel ver weg en bij ons moet de winter nog beginnen, blijf dus maar schoon in uwen zetel zitten met uwen Story en Dag Allemaal. Maar vergeet niet eerst te gaan tanken. En als hij zegt: Saddam Hoessein is veroordeeld tot de strop, bedoelt hij eigenlijk: Britney Spears gaat scheiden, want mevrouw Wauters, zie je, is niet zo geïnteresseerd in buitenlands nieuws, maar wel in showbizzperikelen. Ze verwacht dan ook dat hare Stef daar op zijn werk rekening mee houdt. Zoniet zegt ze hem ‘s avonds als hij thuiskomt van de VTM iets in de trant van de mosseloogst is mislukt dit jaar, en dan weet Stef dat hij een nachtje op de canapé mag slapen. Om ’s anderendaags fris en monter en geradbraakt op te staan en harder zijn best te doen.

20:41 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

Ik had ook nooit kunnen weten dat China porselein betekent, wel leuk om te weten!

Gepost door: ilse | 21-11-06

Bowie Bowie had het vroeger ook al over zijn fragiel porseleinen meisje, de intro is een mooi voorbeeld van iemand op het verkeerde been zetten maar er niet mee opstaan

Gepost door: erwin | 21-11-06

Bowie 2 'doen' opstaan had het moeten zijn

Gepost door: erwin | 21-11-06

Rek Jeezes! Na krap drie jaar blijkt de rek toch wel helemaal uit deze weblog. Hier komt bijna nooit meer iets te staan van enige waarde. Jammer.

Gepost door: Frantisek | 22-11-06

@ Frantisek: Ja, je hebt gelijk, de klad zit erin. Dat komt omdat ik tegenwoordig vooral in de papieren wereld actief ben. Misschien moet ik daar eens wat meer over berichten, maar uit al dan niet misplaatste bescheidenheid deed ik dat nog niet al te vaak. Zo ben ik nu bezig met een artikel met als titel 'Het geheime leven van Andy de Smul' dat over onafzienbare tijd zal verschijnen in Kerk en Leven.

Gepost door: Ph | 23-11-06

De commentaren zijn gesloten.