18-01-07

EEN HEEL JAAR GEDICHTENDAG

Ik houd niet van dagen die pretenderen belangrijker te zijn dan andere. Gedichtendag is zo’n dag. Een beetje zelfvoldaan, al had ik wel graag een uitnodiging in mijn bus gevonden om ergens te lande of te ‘nederlande’ te gaan voorlezen. Maar dat wil ik ook als het geen Gedichtendag is.

 

In de bibliotheken van de dertien gemeenten rond Kortrijk wordt er een kalender verspreid waarop een gedicht van mij prijkt. Ik wil dit niet minimaliseren, apetrots ben ik; de eerste dichter die niet ijdel is, moet ik nog ontmoeten. En zondag lees ik voor in de bibliotheek van Zele, maar het is puur toeval dat dit in de Gedichtendag-week valt. Hoezo Gedichtendag-week? Jawel, de dag wordt in de praktijk al gerekt tot een week, twee weken zelfs. Pas als het een jaar duurt, zal ik tevreden zijn. Way to go.

 

Rasechte Casanova’s houden niet van Valentijnsdag. Valentijn is voor losers, amateurs, vrijetijdsvrijers. Wat doen die gasten dan de andere 364 dagen van het jaar? Het is precies zo met Gedichtendag. Diep in hun binnenste houden dichters niet van Gedichtendag, althans, ze zouden er niet mogen van houden. Net zoals een secretaresse, die van haar tirannieke baas bloemen krijgt op Secretaressedag, die bloemen eigenlijk in baas zijn reet zou moeten douwen. Het is als een volle kerk voor de grootoudersmis: veel onechte gelovigen die de hele tijd op hun horloge zitten te kijken. Maar veel potentiële zieltjes te winnen. Hoop is wat de wereld draaiende houdt.  

 

Als ik voor mezelf al een conclusie moet trekken, dan misschien deze: net zoals met veel dingen in het leven heb ik ook met Gedichtendag een haat-liefdeverhouding. Ik had me dus de moeite van dit stukje evengoed kunnen besparen. Soit.

 

21 JANUARI: POËTISCH APERITIEF ZELE

 

25 JANUARI: JAARKALENDER DERTIEN

20:22 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

JUIST! Ik denk er net zo over. Als het meer Nationale Gezichtendag wordt, dan heb ik het effen niet meer.
Interessante blog overigens die ik regelmatig kom lezen.
Groet

Gepost door: Willy | 18-01-07

Helemaal akkoord Nu alleen nog in de bib zo'n gratis kalender versieren :-)

Groetjes,

Gepost door: Parelmoer | 19-01-07

Meneer Hoorne, als u zin hebt om donderdag poezizza's aan de man/vrouw te brengen in de buurt van Brugge bent u volgens mij meer dan welkom! (meer info: www.venijniggebroed.be)

Gepost door: Eva | 21-01-07

FOUT ! Een echte cassanova overtreft zichzelf op valentijn. Dat is één dag die hij nog specialer weet te maken dan die 364 andere. Uw argument tegen "speciale dagen" is het meest gebruikte maar tevens het meest flauwe. Meegaan met de clichés is de flauwste oplossing, de clichés afbreken (zoals u doet) is evengoed een flauwe oplossing. Ze met gezicht en karakter tegemoet treden, ze verslaan en alle verwachtingen toppen, dat zijn pas de kenmerken die een rasechte cassanova of dichter siert.

Gepost door: wim | 28-01-07

De commentaren zijn gesloten.