14-03-07

IRONIETEKEN

M_070314_Ironieteken-20070314-11042888

We hebben er een leesteken bij: het ironieteken.

 

Zie: http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/nieuws/details/070314Ironieteken/index.shtml

 

Het ziet eruit als een uitroepteken dat een hele nacht op de lappen is geweest met zijn drinkebroers het vraagteken, de schuine streep en het apenstaartje.

 

Ik heb tijd noch zin om mij druk te maken over de pro’s en de cons van een dergelijk teken – sta ik immers niet bekend om mijn ononderbouwde onderbuikmeningen? (ironie! of neen, geen ironie!) – maar het lijkt me maar niks.

 

Wat de geschreven taal betreft, acht ik een beetje schrijver in staat om met het bestaande taalinstrumentarium duidelijk te maken wanneer hij ironiseert. Ik wil niet bij het handje worden genomen met een ‘Opgepast! Ironie!’ ‘Opgepast, gevaarlijke bocht’, ‘Opgepast, overstekend wild’ of ‘Hier waak ik!’ daar kan ik perfect mee leven, maar niet met een hé-domme-lezer-ironiemelding. Een schrijver die een dergelijk teken denkt te moeten gebruiken, misprijst zijn publiek. Ik zal voortaan vóór de aankoop van een boek informeren of er ironietekens in staan. En voorgaande zin behoeft geen ironieteken, want ik ben bloedernstig.

 

Wat de gesproken taal betreft, stel ik voor dat iedereen een bordje met dat teken erop bij zich draagt, om vóór, tijdens of na de ironie duidelijk te maken dat er ironie bedreven wordt. Voortaan mag je iemand iets engs toeroepen, als je maar niet vergeet om (tijdig) je bordje in de lucht te steken. Aldus raakt het aloude ‘Grapje!’ of ‘Just kidding!’ stilaan in onbruik. Zorg er wel voor dat het voorwerp van uw ironie de betekenis van het ironieteken kent, zeker als het gaat om pakweg een robuuste neger van twee meter op twee. Of misschien moeten we daar ook wel een teken voor uitvinden, het ‘Kom op met die ironie!’-teken.

17:36 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.