27-11-07

LANG ZAL IK LEVEN!

Vandaag ontving ik van J, een Nederlandse kennis, de volgende mail:

'Zeg Philip,

Ben jij misschien vandaag jarig? Dan GEFELICITEERD! Of moet ik niet
personage en persoon verwarren? Nou ja, 38, dacht ik zo. Heb gister
zitten huilen van het lachen om je boek. Stukje medische keuring tot
en met Joegoslaaf. De treincoupé zal zich hebben kunnen irriteren,
maar misschien was het wel charmant.
[...]"

J maakt allusie op een fragment op pagina 111 van Het vlees is haar, waarin ik insinueer dat ik vandaag jarig ben. De felicitaties, die terecht zijn, neem ik - hoewel jarig zijn mij eigenlijk aan mijn reet kan roesten - in dank aan. Hij vergist zich van vijf jaar; die 38 moet 43 zijn, maar ach, whatever... 43, 38, 51, 23... het zijn maar... getallen.

Wat mij meer plezier doet is dat 'heb zitten huilen van het lachen om je boek'. Deze lezer doet precies wat ik met het boek voor ogen had. Het klinkt pretentieus, maar twee maand na verschijnen vind ik 'Het vlees is haar' hoe langer hoe meer een bijzonder grappig en goedgeschreven boek. Huilen van het lachen om woorden doet een mens niet zomaar. Ik herinner mij een zonnige zondagmorgen dat ik van Deventer naar huis spoorde, lezend in het boek 'Zondagskind' van Lévi Weemoedt. Gieren heb ik gedaan, zalig gewoon. Hoeveel schrijvers kunnen dat zeggen: dat ze mij, soms maar voor even, een jolige tijd hebben bezorgd? Veel te weinig, helaas.

Recensies tot nu toe van 'Het vlees is haar': op het internet: 3; in kranten en weekbladen: 0 (als ik het kattebelletje in Trouw, zie hieronder, even buiten beschouwing laat). Doodgezwegen door de eigen Vlaamse pers en dat verbaast me niets. Waarom me dat niet verbaast, zou ons hier en nu te ver leiden. Van mijn lezers ontving ik tot nu toe alleen maar positieve reacties, en tja, waarom zou ik dat hier op mijn eigen weblog niet mogen neerschrijven? Noem mij vol van mezelf, onbescheiden of wat dan ook... ach, wie maalt daarom? In elk geval, vandaag ben ik jarig en kan niets mij deren: Hiep hiep hiep hoera, lang zal ik leven!

18:15 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.