01-04-08

VAN DE DODEN NIETS DAN GOEDS

Vorige week sprak ik met een belezen man die me toevertrouwde dat hij ‘Het verdriet van België’ maar niks vond. Dat kwam goed uit. Ik las het boek een kwarteeuw geleden en ik vond er toen al, in mijn milde jonge jaren, geen zak aan. Toch is het bezig om op dit eigenste moment een bestseller te worden. Het boek draagt een sterke titel, past uitstekend bij de huidige politieke situatie van ons land en - klein detailke - de auteur ervan is net overleden.

Toen Koning Boudewijn het loodje legde, ging ik in het Kortrijkse stadhuis het rouwregister tekenen. Dat ik niet ongevoelig bleek voor massahysterie, daar schaam ik me nu nog altijd diep voor.

Tijdens het afscheidfeestje in de Bourla zat Veerle Claus de hele tijd te lachen, alsof ze op een trouwfeest zat te luisteren naar een leuke zatte nonkel die zijn kettingmailmoppen debiteert. Zou ze weten dat doodsoptimisme eigenlijk iets katholieks is?

Het had nog erger gekund. Dresscode: in het wit, kleur van de hoop. Met witte ballonnen achteraf. En witte duiven. En witte duivenstront.

Nog meer rode kaakjes. Toen Erwin Mortier tot de kardinaal riep dat die zich moest schamen, schaamde ik mij. Om Erwin Mortier. Omdat hij zich even de paus waande. Mortier, die na Reve en Claus goed op weg is om een professionele afscheidnemer - een soort verliteratuuriseerde Xavier De Baere - te worden, heeft naar het schijnt na afloop, op de after-party, heel uitdrukkelijk geïnformeerd naar de gezondheidstoestand van Harry Mulisch. Mulisch zou geantwoord hebben: “Hoe was uw naam ook alweer, jochie?”

Gerrit Komrij had dit ongetwijfeld de uitvaart van de ijdelheid genoemd, of iets van die strekking. Helaas zat hij zelf in de zaal. Met een gezicht dat verried dat hij ofwel a) zich beklaagde te zijn gekomen en liever over het hele gebeuren een stukje had geschreven met als titel 'De uitvaart van de ijdelheid', ofwel b) moest kakken.

Nog verbranden, verstrooien en dan heeft de man zijn pleziertjes gehad. Dan gaan we met zijn allen weer over tot de orde van de dag, mag ik hopen.

15:18 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.