30-01-09

WK VELDRIJDEN HOOGERHEIDE

PodiumMilaan2009

Na een virtuele verkenning van het parcours lijkt het mij waarschijnlijk dat Lars Boom zichzelf zal opvolgen als wereldkampioen veldrijden. De omloop, met lange rechte stukken, is op het lijf van de tijdrijder-krachtmens geschreven. 

Dit wordt allicht het scenario voor het begin van de koers: Thijs Al gaat er als een bezetene tegenaan als gangmaker voor zijn kopman Boom. De rest probeert zo goed als het kan en met zo weinig mogelijk energieverbruik te volgen. Na één à twee ronden meten de Nederlanders de schade op. Ze zien een omvangrijk peloton met daarin vier, vijf Belgen, daarnaast Stybar en wellicht ook Simunek, Fontana, Mourey en zonder twijfel enkele exoten, die zich in de eerste helft van de wedstrijd in de kijker willen fietsen. 

Niemand, ook Lars Boom niet, kan een uur lang plankgas geven. In het middelste luik van de koers laat hij zich afzakken tot in de buik van de kopgroep. Het tempo zakt. Uit de achtergrond keren mannen als Groenendaal, Vervecken en een aantal pechvogels, die met een lekke band of ander onheil kregen af te rekenen, terug. Hier moeten de Belgen hun plan ontvouwen en Lars Boom afmatten. Immers, als Boom een paar ronden kan uitrusten, volgt er wis en zeker in het slotkwartier een verschroeiende aanval van de Nederlandse alleskunner en rijdt hij solo naar het goud. Probleem: wie een beer tracht af te matten, zal zelf ook flink vermoeid raken. De Belgen met een offday zullen na een half uur wedstrijd al moeten harken om vooraan te blijven. Die met goede benen zullen hun kansen op medaillewinst gaaf willen houden en niet al te kwistig hun brandstof verbruiken. 

Zij die Boom liever niet zien winnen, maken zichzelf wijs dat hij de laatste tijd wat mentale dreuntjes te verwerken heeft gekregen. Te Loenhout ging hij onderuit, op het asfalt nota bene, en hield daar een vervelende elleboogblessure aan over. In Roubaix ontglipte hem een mogelijke overwinning door een losgeraakt schoenplaatje. Winst of verlies, het hangt soms van heel kleine dingen af. 

Behalve Lars Boom zijn er drie andere favorieten. Sven Nys kan van wat nu al een superseizoen is het allerbeste van zijn carrière maken en de komende jaren de scepter van het (Belgische) veldrijden aan Niels Albert overdragen, om zich geleidelijk aan voor te bereiden op de mountainbikerace van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De Belgische Tsjech Zdenek Stybar steekt in een bloedvorm en kan net als Boom een aardig eindje hardfietsen. Denk maar aan de twee laatste ronden in Loenhout waar hij, als zat hij op een bromfiets, snoeihard aan de kop ging sleuren en het hele veld, of wat daar van overbleef, murw reed. Zondag in Milaan kon hij allicht beter dan een derde plaats, maar het parcours liet niet toe om op het einde Nys en Boom nog in te halen. Als het droog blijft en gaat vriezen, met overdag lichte dooi, en daar ziet het naar uit, stijgen zijn kansen. Niels Albert kan een kloteseizoen – gescheurde milt tijdens de opwarming in Gavere – helemaal wegvegen door de mooiste aller wielertruien te pakken. 

Ik mag dan wel een Belg zijn, fanatiek supporteren voor de Belgen doe ik niet. Daar is deze sport te schoon voor en zijn de toprijders, ongeacht hun nationaliteit, stuk voor stuk kampioenen. Ik gun Lars Boom de titel – overigens is het schandalig dat hij tijdens wedstrijden in Vlaanderen wel eens door al dan niet zatte leeghoofden wordt uitgejouwd – net zoals ik het Stybar ook gun. Ik gun het alle Belgen, maar als ik dan toch als een wielergod hoog in de hemel de touwtjes zou mogen beroeren, dan laat ik Sven Vanthournout op sublieme wijze zijn plekje tussen de allergrootsten weer innemen. Na enkele jaren van pech zou het een bekroning zijn van een comeback waar hij al enkele maanden aan werkt. 

Net zoals drie jaar geleden doe ik vier boude voorspellingen waarvan er drie moeten uitkomen. In 2006 lukte het mij.

  1. Er wordt geen Belg wereldkampioen.
  2. Er staat één Belg op het podium.
  3. Er eindigen vier of vijf Belgen in de top-10.
  4. Er eindigen drie of vier renners in de top-10 die geen Belg of Nederlander zijn.

16:15 Gepost door philip hoorne | Permalink |  Facebook | |  Print | |

De commentaren zijn gesloten.